Χρήσιμη συμβουλή
Τα πορτοκάλια, όπως τα περισσότερα εσπεριδοειδή, παράγουν περισσότερο χυμό όταν βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου. Το κύλισμα του πορτοκαλιού κάτω από την παλάμη του χεριού σας σε μια επίπεδη επιφάνεια θα σας βοηθήσει επίσης να εξαγάγετε περισσότερο χυμό. Η βιταμίνη C καταστρέφεται γρήγορα όταν εκτίθεται στον αέρα, οπότε φάτε ένα πορτοκάλι γρήγορα μόλις κοπεί.
Ιστορία των πορτοκαλιών
Τα πορτοκάλια έχουν μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Το πρώτο σετ πορτοκαλιών καλλιεργήθηκε στο βορειοανατολικό τμήμα της Ινδίας, στη Νοτιοανατολική Ασία και στα νότια της Κίνας. Καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά στην Κίνα το 2500 π.Χ. Τον πρώτο αιώνα μ.Χ., ο Ρωμαίος πήρε μικρές πορτοκαλιές από την Ινδία στη Ρώμη. Ο Christopher Columbus φύτεψε πορτοκαλιές στην Αϊτή. Είχε αγοράσει τους σπόρους το 1493.
Μέχρι το έτος 1518, ο Παναμάς και το Μεξικό πήραν επίσης την πρώτη τους γεύση από πορτοκάλια και λίγο αργότερα η Βραζιλία άρχισε να καλλιεργεί τη δική τους. Η Αμερική φυτεύει τα πρώτα πορτοκαλιά της το 1513. Το έκανε ο Juan Ponce de Leon, ένας Ισπανός εξερευνητής. Η πιο γλυκιά ποικιλία πορτοκαλιών είναι η βαλένθια, τα μέρλιν, οι ναβαλίνες και η περσική ποικιλία.
Για 2-4 άτομα, Χρόνος προετοιμασίας και μαγειρέματος: 25 λεπτά
ΥΛΙΚΑ
1 1/2 ποτήρι του νερού νερό
1 ποτήρι του λικέρ κονιάκ
5 πορτοκάλια
1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Παίρνουμε τα πορτοκάλια και τα πλένουμε και τα καθαρίζουμε από την εξωτερική φλούδα.
Στη συνέχεια ανοίγουμε φέτες του πορτοκαλιού και αφού αφαιρέσουμε τα κουκούτσια τη βάζουμε σε ένα γυάλινο σκεύος.
Βάζουμε τη ζάχαρη στην κατσαρόλα μαζί με 1 ποτήρι του νερού νερό και βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά.
Ξύνουμε λίγο το εξωτερικό μέρος από 5-6 κομμάτια φλούδα και κόβουμε τις φλούδες λεπτές τις οποίες τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα να βράσουν όλα μαζί με το σιρόπι για περίπου 20 λεπτά.
Μόλις δέσει το σιρόπι και μαλακώσουν λίγο οι φλούδες κατεβάζουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά.
Αφήνουμε να κρυώσει και περιχύνουμε τα πορτοκάλια που έχουμε στο γυάλινο σκεύος.
Ραντίζουμε με το κονιάκ και βάζουμε την κομπόστα στο ψυγείο.
Ύστερα από 2-3 ώρες είναι έτοιμη για σερβίρισμα.
Συνοδέψτε το με τηγανίτες με γεύση πορτοκάλι και σοκολάτα.
Περισσότερες Νόστιμες Συνταγές Κομπόστα
- Αχλάδι
- Κομπόστα με μήλα και κυδώνια
- Αχλάδια κομπόστα
- Κομπόστα δαμάσκηνο
- Βερίκοκο
- Βάφλα με κομπόστα βύσσινο
- Κομπόστα μήλο
Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Θα χαρούμε να λάβουμε τα σχολιά σας και να την μοιραστείτε την στα Social Media παρακάτω. Ευχαριστούμε!
[mc4wp_form id=”52856″]