Ζύμη για σπιτικά μπριος

by sidagi.gr
645 προβολές

Υλικά:

Για 4-6 άτομα

600 γραμμάρια αλεύρι
300 γραμμάρια βούτυρο
5 αυγά
20 γραμμάρια μαγιά
50 ml γάλα χλιαρό
1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο νερό για το άλειμμα

 

Εκτέλεση:

Φτιάξτε εύκολα ψωμάκια για το μεσημεριανό σας

Διαλύουμε τη μαγιά στο γάλα. Βάζουμε το αλεύρι, αλάτι, ζάχαρη, τα αυγά και τη μαγιά στο μπολ του μίξερ και με τον γάντζο δουλεύουμε για 10 λεπτά σε μεσαία ταχύτητα.

Όταν η ζύμη μας γίνει απαλή και εύπλαστη ρίχνουμε το βούτυρο σε μεγάλες κουταλιές και αναμιγνύουμε καλά. Βγάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ την καλύπτουμε με μια υγρή πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 1/2 ώρα.

Την χτυπάμε πάνω στον πάγκο εργασίας και την βάζουμε στο ψυγείο για μια νύχτα.

Την επόμενη μέρα χωρίστε τη ζύμη σε κομμάτια βάρους 40 γραμμαρίων καθώς και σε ισάριθμα μικρότερα με βάρος 10 γραμμαρίων.

Πλάστε τα όλα σε μπαλάκια. Πατήστε με τον αντίχειρα τα μεγάλα μπαλάκια στο κέντρο βαθιά και υγράνετε το βαθούλωμα με νερό και τοποθετήστε μέσα σε αυτό ένα μικρό μπαλάκι. Τοποθετήστε τα μπριός στις υποδοχές του ταψιού για ατομικά κεκάκια ή αραδιάστε τα στη λαμαρίνα του φούρνου σε κάποια απόσταση το ένα από το άλλο.

Σκεπάστε τα και αφήστε τα να φουσκώσουν, ώσπου να διπλασιαστούν σε όγκο. Αλείψτε τα με κροκάδι αραιωμένο με 1 κουταλάκι νερό και ψήστε στους 180 βαθμούς, 15-20 λεπτά να ροδίσουν.

Χρόνος προετοιμασίας : 100 λεπτά

Απαιτούμενος χρόνος: 120 λεπτά

Σχετικα αρθρα

Θέλουμε την γνώμη σας

* Χρησιμοποιώντας αυτήν τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από το sidagi.gr.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα