Σπιτικό ψωμί

by sidagi.gr
670 προβολές

Υλικά:

Για 4-6 άτομα

1 κουταλιά του γλυκού αλάτι
350ml χλιαρό νερό
Λίγο λάδι για το λάδωμα της φόρμας
500 γραμμάρια άσπρο δυνατό αλεύρι για ψωμί
7 γραμμάρια ξερή μαγιά στιγμής

 

Εκτέλεση:

Φτιάξτε εύκολα λευκό ψωμάκι με απλά υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, τη μαγιά και το αλάτι και κάνουμε στη μέση μια γουβίτσα.

Προσθέτουμε εκεί το περισσότερο από το νερό και με τα χέρια μας ή μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε τα υλικά, δημιουργώντας ένα ελαφρώς υγρό και εύκολο στο ζύμωμα μίγμα.
Ρίχνουμε λίγο ακόμα νερό αν χρειάζεται.

Αλευρώνουμε τον πάγκο της κουζίνας και μεταφέρουμε εκεί  τη ζύμη και ζυμώνουμε καλά για τουλάχιστον 10 λεπτά μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και ελαστική.
Βάζουμε τη ζύμη σε μια καθαρή, λαδωμένη λεκάνη, σκεπάζουμε με μεμβράνη κουζίνας και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Χτυπάμε τη ζύμη πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια για να φύγει ο αέρας.
Λαδώνουμε ελαφρά μια φόρμα ψωμιού και πλάθουμε τη ζύμη μακρόστενη ανάλογου μεγέθους με τη φόρμα.

Τη σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε το ψωμί να σταθεί για 30 λεπτά.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του ψωμιού με λίγο αλεύρι και, αν θέλουμε, την χαράζουμε ελαφρά, διαγωνίως.

Ψήνουμε το ψωμί, αρχικά, για 15 λεπτά.
Στη συνέχεια, κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 190 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30 λεπτά ακόμα.

Θα πρέπει να ακουστεί ένας κούφιος ήχος την ώρα που θα αναποδογυρίσουμε τη φόρμα και θα χτυπήσουμε τον πάτο της για να ξεφορμάρουμε το ψωμί. Σημαίνει τότε ότι είναι έτοιμο.
Αφήνουμε το ψωμί σε μια σχάρα να κρυώσει εντελώς πριν το κόψουμε.

Απαιτούμενος χρόνος: 30 λεπτά

Σχετικα αρθρα

Θέλουμε την γνώμη σας

* Χρησιμοποιώντας αυτήν τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από το sidagi.gr.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα