Υλικά:
Για 4-6 άτομα
1 κόκορας χωριάτικος 2 – 3 κιλά σε μερίδες
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
100 γραμμάρια ελαιόλαδο
500 γραμμάρια χυμό τομάτας
αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι, κανέλα ξύλο
500 γραμμάρια παραδοσιακές χυλοπίτες Καλαβρύτων
250 γραμμάρια κρασί κόκκινο ή ροζέ
200 γραμμάρια τριμμένο κεφαλοτύρι
Εκτέλεση:
Λαχταριστό και παραδοσιακό πιάτο για το μεσημεριανό σας
Σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια εστία. Όταν κάψει καλά ρίχνουμε τον κόκορα σε μερίδες και τσιγαρίζουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι, το τσιγαρίζουμε κι αυτό. Έπειτα σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε το χυμό τομάτας, τα καρυκεύματα και νερό ώστε να σκεπάζει τον κόκορα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, συμπληρώνουμε λίγο νερό αν χρειαστεί και μαγειρεύουμε τον κόκορα για 1 ώρα περίπου.
Αφού βράσει ρίχνουμε τη σάλτσα του κόκορα στη γάστρα, προσθέτουμε νερό και τη βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο. Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε τις χυλοπίτες και τις βράζουμε για 10 λεπτά.
Τότε προσθέτουμε τον κόκορα και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά. Το φαγητό μας είναι έτοιμο και σερβίρουμε με τριμμένο κεφαλοτύρι.