Κατσικάκι με πατάτες

by sidagi.gr
703 προβολές

Υλικά:

2 ½ κιλά κατσικάκι χεράκι και σβέρκο με το κόκκαλο
1 ½ λίτρο κόκκινο ξηρό κρασί
2 μεγάλα ξερά κοκκινόφλουδα κρεμμύδια κομμένα σε ψιλά καρέ
60 ml ελαιόλαδο
2 φύλλα δάφνης
5-6 κλαράκια φρέσκο θυμάρι ή 1 κουταλιά της σούπας ξερό θυμάρι τριμμένο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για τις πατάτες:
10-12 μέτριες πατάτες ολόκληρες με τη φλούδα τους
1 κιλό χοντρό αλάτι
ελαιόλαδο

 

Εκτέλεση:

Μια παραδοσιακή ελληνική συνταγή…

Μια παραδοσιακή ελληνική συνταγή…

Ζητάμε από το χασάπη, να μας κόψει το κατσικάκι σε χοντρές φέτες, δηλαδή σε μερίδες.

Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις σκουπίζουμε.

Πλένουμε τις μερίδες του κρέατος και απομακρύνουμε τυχόν θραύσματα οστών.

Σκουπίζουμε το κρέας με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο.

Ρυθμίζουμε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή ένταση και μόλις ζεσταθεί το λάδι, ρίχνουμε μέσα τα κομμάτια του κρέατος μαζί με τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε για 6-8 λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά.

Προσθέτουμε τόσο κρασί, ώστε η στάθμη του να φτάσει περίπου 4 εκατοστά πάνω από τα υλικά.

Ρίχνουμε τη δάφνη, το θυμάρι και αλατοπίπερο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της, αφήνοντας μόνο μια μικρή χαραμάδα για να φεύγουν οι υδρατμοί.

Διατηρούμε τη φωτιά χαμηλή, ώστε το υγρό μόλις να ανακινείται στο σκεύος.

Το αφήνουμε να σιγοβράσει για 2 – 2 ½ ώρες, μέχρι το κρέας να μαλακώσει, να ξεκολλάει εύκολα από το κόκκαλο και η σάλτσα να δέσει.

Τις πατάτες, θα τις βάλουμε να ψηθούν αφού περάσει η 1 ώρα μαγειρέματος του κρέατος για να ετοιμαστούν ταυτόχρονα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς.

Καλύπτουμε τον πυθμένα ενός μεγάλου ταψιού με χοντρό αλάτι και τοποθετούμε εκεί τις πατάτες.

Τις βάζουμε στο φούρνο να ψηθούν για 50-60 λεπτά.

Όταν τις βγάλουμε από το φούρνο, τις μεταφέρουμε σε ταψί και τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν.

Χωρίς να τις ξεφλουδίσουμε τις κόβουμε σε κομμάτια κυδωνάτα.

Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και τηγανίζουμε ελαφρά τις πατάτες ώστε να ροδίσουν και να γίνουν πιο νόστιμες.

Τις στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτό κουζίνας για να φύγει η μεγάλη ποσότηατ λαδιού και τις πασπαλίζουμε με λίγο χοντρό αλάτι.

Μοιράζουμε το κατσικάκι σε πιάτα, περιχύνουμε με τη σάλτσα του και συνοδεύουμε με τις πατάτες.

 

 

Απαιτούμενος χρόνος: 160 λεπτά

Σχετικα αρθρα

Θέλουμε την γνώμη σας

* Χρησιμοποιώντας αυτήν τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από το sidagi.gr.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα