Υλικά:
Για 2-4 άτομα
500 γραμμάρια χυλοπίτες
μυζήθρα ή πεκορίνο
3 μελιτζάνες κομμένες σε κύβους
2 κρεμμύδια ξερά σε λεπτές ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδο λειωμένο
1 πράσο
μία κόκκινη πιπερίτσα
1 κιλό ντομάτες τριμμένες
1 κουταλάκι πελτέ
μαϊντανό, βασιλικό
2-3 φύλλα δάφνης
αλάτι, πιπέρι, κόλιαντρο
½ κουταλάκι ζάχαρη
Εκτέλεση:
Λαχταριστή και παραδοσιακή συνταγή για το μεσημεριανό σας
Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κύβους τις μελιτζάνες. Τις αλατίζουμε καλά και τις αφήνουμε για 1 ώρα. Τις ξεπλένουμε πολύ καλά και τις στραγγίζουμε.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις μελιτζάνες. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το πράσο και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα περίπου για 7 λεπτά.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη σάλτσα και δυο κούπες νερό και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 15′. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις χυλοπίτες, αφήνουμε να πάρουν 1 -2 βράσεις και σβήνουμε τη φωτιά.
Σερβίρουμε περίπου 20 λεπτά μετά το τέλος του μαγειρέματος και πασπαλίζουμε με μυζήθρα ή πεκορίνο.
Συνοδεύονται ιδανικά, με τυρί φέτα και ελιές.
Πηγή : Βούλα Κυριακέα, «Συνταγές Μάνης»