Υλικά:
Για 2-4 άτομα
Για τις γαρίδες
1 κιλό κατεψυγμένες γαρίδες μεσαίου μεγέθους
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ή λίγο τριμμένο τζίντζερ
4-5 μεγάλα καρότα, κομμένα σε φέτες
Φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 κούπα ρύζι λευκό
Για τη σάλτσα teriyaki
1 φλιτζάνι τσαγιού ποτό σάκε (γιαπονέζικο ποτό που γίνεται από το ρύζι)
1 φλιτζάνι τσαγιού σόγια σως
1/2 φλιτζάνι τσαγιού mirin (γλυκό γιαπωνέζικο κρασί)
3 κουταλιές σούπας τριμμένο τζίντζερ (φρέσκο ή σκόνη
1/4 φλιτζανιού καστανή ζάχαρη
Εκτέλεση:
Λαχταριστές γαρίδες μαγειρεμένες με σως teriyaki και ρύζι
Για τις γαρίδες
Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε τα δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Προσθέστε τα κρεμμύδια και τα καρότα, μαγειρεύουμε ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο ή το τζίντζερ και μαγειρέψτε για άλλο ένα λεπτό.
Συγχρόνως βράζουμε το ρύζι με ένα ποτήρι νερό σε μέτρια εστία για 10 λεπτά και μετά σερβίρουμε με τις γραρίδες.
Προσθέστε τις γαρίδες και ανακατεύετε συνέχεια. Προσθέστε τη σάλτσα Teriyaki. Ανακατέψτε για περίπου 1-2 λεπτά, μέχρι οι γαρίδες και η σάλτσα αρχίζει να πήζει. Γυρίστε τη θερμότητα στο χαμηλό και προσθέστε τον ψιλοκομμένο βασιλικό.
Για τη σάλτσα teriyaki
Βάζετε όλα τα υλικά σε τηγάνι και το τοποθετήστε σε χαμηλή φωτιά. Το αφήνετε να βράσει, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Το απομακρύνετε από τη φωτιά και σερβίρετε ή μαρινάρετε το κρέας ή το ψάρι σας.