Ζύμη σφολιάτα

by sidagi.gr
934 προβολές

Υλικά:

Για 4-6 άτομα

4 ½  φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι σκληρό ( ½ κιλό αλέυρι)
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό αλάτι
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
1 φλιτζάνι τσαγιού νερό
2 φλιτζάνια τσαγιού ή 400 γραμμάρια φρέσκο βούτυρο

Εκτέλεση:

Με αυτή τη ζύμη φτιάχνετε πίτες γλυκιές ή αλμυρές και κρουασάν

Με αυτή τη ζύμη φτιάχνετε πίτες γλυκιές ή αλμυρές και κρουασάν

Κρατάμε μισό φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι και βάζουμε το υπόλοιπο σε ένα μπολ.
Ανοίγουμε στο κέντρο ένα λάκο και ρίχνουμε μέσα το αλάτι, το χυμό λεμονιού, και 1 φλιτζάνι τσαγιού νερό.

Ζυμώνουμε τη ζύμη και αν χρειαστεί, τη ραντίζουμε με λίγο νερό.
Αν πάλι κολλάει πολύ στα χέρια μας, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.

Τη ζυμώνουμε και τη χτυπάμε πάνω στο πάγκο της κουζίνας για μερικά λεπτά μέχρι να αποκτήσει ελαστικότητα και να γίνει λεία.
Κατά το διάστημα αυτό βρέχουμε τα χέρια μας με λίγο νερό για να μη στεγνώσει η ζύμη.

Τη βάζουμε σε ένα αλευρωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε να μείνει στο ψυγείο για 20 λεπτά.
Δίνουμε στο βούτυρο σχήμα ορθογώνιο.

Το τυλίγουμε σε αλεύρι.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο ορθογώνιο πάχους ενός περίπου ενός εκατοστού και βάζουμε επάνω το κομμάτι βουτύρου.

Το διπλώνουμε στη μέση και πατάμε τις άκρες για να κλειστεί μέσα καλά το βούτυρο.
Με τον πλάστη πιέζουμε σταθερά τη ζύμη για να αποκτήσει πλάτος το βούτυρο μαζί με τη ζύμη ενός εκατοστού.

 

Απαιτούμενος χρόνος: 25 λεπτά

Σχετικα αρθρα

Θέλουμε την γνώμη σας

* Χρησιμοποιώντας αυτήν τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από το sidagi.gr.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα