Υλικά:
Για 4-6 άτομα
Λαχανικά της αρεσκείας μας
αλάτι χοντρό
Ξίδι λευκό 5% οξυτητά
Μπαχαρικά
Εκτέλεση:
Αν και είναι πολύ εύκολο να το βρούμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ, το σπιτικό είναι πάντα καλύτερο!
Για να φτιάξουμε τουρσί επιλέγουμε τρυφερά και φρέσκα λαχανικά που δεν πρέπει να είναι ώριμα και καλό είναι να χρησιμοποιηθούν μέσα σε 24 ώρες από τη στιγμή που θα τα αγοράσουμε.
Κάνουμε την επιλογή των λαχανικών λαμβάνοντας υπόψη μας το σχήμα τους.
Τα πλένουμε σχολαστικά, ιδιαίτερα γύρω από το κοτσανάκι τους για να φύγουν τα μικρόβια.
Αν θέλουμε να φτιάξουμε τουρσί από φρούτα καλό είναι να αφαιρούμε μία μικρή λεπτή φέτα από την άκρη τους, εκεί που βγαίνει το κοτσανάκι και ο ανθός, γιατί περιέχουν ένζυμα που μπορεί να κάνουν το τουρσί να μαλακώσει πολύ.
Αλατίζουμε τα ωμά λαχανικά με χοντρό αλάτι, για να φύγει το περιττό νερό που μπορεί να αραιώσει το ξίδι. Στη συνέχεια, τα τοποθετούμε σε στρώσεις με αλάτι ή τα βουτάμε σε άλμη έτσι ώστε να καλυφθούν εντελώς.
Τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να παραμείνουν μέσα στην άλμη. Τα αφήνουμε για 24-48 ώρες, κατόπιν τα ξεβγάζουμε με κρύο νερό και τα στραγγίζουμε πολύ καλά. Στη συνέχεια, τα τοποθετούμε σε καθαρά και στεγνά βάζα.
Δεν τα γεμίζουμε ως επάνω, αλλά αφήνουμε ένα κενό 2,5 εκατοστά από το στόμιο του βάζου. Τέλος, γεμίζουμε τα βάζα με το μείγμα του ξιδιού, αφήνοντας ένα κενό 1,5 εκ. από πάνω. Τα σκεπάζουμε με λάδι και τα αφήνουμε για 10 ημέρες σε δροσερό και ξηρό περιβάλλον πριν καταναλωθούν.
Μία άλλη λύση είναι, αφού πλύνουμε και καθαρίσουμε τα λαχανικά, να τα βάλουμε σε μία κατσαρόλα με νερό, αλάτι και ξίδι και να τα ζεματίσουμε, εάν πρόκειται για μικρά κομμάτια, ή να τα βράσουμε για 10 λεπτά, εάν πρόκειται για μεγάλα, όπως το μελιτζανάκι.
Στη συνέχεια, τα στραγγίζουμε πολύ καλά και τα βάζουμε στα βάζα ακολουθώντας τη γνωστή διαδικασία.
Σφραγίζουμε καλά τα βάζα με το καπάκι τους. Είναι σημαντικό να είναι κλεισμένα αεροστεγώς, αλλιώς το ξίδι θα εξατμιστεί και θα στεγνώσει το τουρσί. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, μπορούμε να σκεπάσουμε το καπάκι με ένα τουλουπάνι βουτηγμένο σε λιωμένη παραφίνη.
Εάν έχουμε σκοπό να διατηρήσουμε τα τουρσιά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να αποστειρώσουμε τα βάζα σε μία ειδική κατσαρόλα αποστείρωσης ή χύτρα ταχύτητας.
Νόστιμα τουρσιά γίνονται τα αγγουράκια, το κουνουπίδι, η κάππαρη, τα καρότα, η σελινόριζα, οι γλυκιές πιπεριές ή οι μικρές καυτερές, τα κρεμμυδάκια, τα ρεπάνια, οι βολβοί, οι μικρές ντοματούλες, το μελιτζανάκι, αλλά και το λάχανο.