Υλικά:
Για 6-8 άτομα
Για τις τηγανίτες
1 πρέζα αλάτι
1 αυγό ολόκληρο χτυπημένο
1 βανίλια
150 ml γάλα
2 κουταλιές της σούπας ρούμι μαύρο
75 γραμμάρια σταφίδες
75 γραμμάρια σταγόνες λευκής σοκολάτας
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο (για το τηγάνισμα κάθε τηγανίτας)
150 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
40 γραμμάρια ζάχαρη
1/2 κουταλιά του γλυκού σόδα μαγειρικής
1/2 κουταλιά του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Λίγη κανέλα σε σκόνη
Σιρόπι ή μέλι για το σερβίρισμα
Για το παγωτό καραμέλα
400 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
1/2 κούπα νερό
1 κουτί γάλα εβαπορέ
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμόνι
1 ½ κιλό κρέμα γάλακτος
30 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση:
Δοκιμάστε αυτόν το τέλει συνδυασμό για ένα γευστικό και γεμάτο πρωινό
Για τις τηγανίτες
Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι μαζί με τη ζάχαρη. Στη συνέχεια προσθέτετε λίγο αλάτι και λίγη κανέλα. Ανακατεύετε, να ενωθούν τα υλικά.
Κάνετε μια γούβα στο κέντρο και προσθέτετε το αυγό (ή το ασπράδι) και τη βανίλια.
Ρίχνετε σιγά σιγά το γάλα και το ρούμι και ανακατεύετε έως ότου γίνει ένας ωραίος χυλός που θα μοιάζει καθώς στην υφή σαν κρέμα γάλακτος.
Κατόπιν προσθέτετε και τη σοκολάτα.
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνετε προσεκτικά μεγάλες κουταλιές από το χυλό.
Τηγανίζετε σε μέτρια θερμοκρασία και 1-2 λεπτά, ώσπου οι φουσκάλες της επιφάνειας να σπάσουν.
Γυρίζετε από την άλλη πλευρά και τηγανίζετε για 1 λεπτό ακόμα.
Τις μεταφέρετε σε πιατέλα και τις σερβίρετε με σιρόπι ή μέλι.
Για την καραμέλα
Βάζουμε το γάλα εβαπορέ στην κατάψυξη για 120 λεπτά.
Θα φτιάξουμε την καραμέλα μας για να είναι έτοιμη. Σε ένα τηγάνι αδειάζουμε τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και τη μισή κούπα νερό.
Βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά και ζεσταίνουμε σε μεσαία θερμοκρασία, ανακατεύοντας περιοδικά με μια ξύλινη κουτάλα.
Όταν η καραμέλα πάρει σκουρόχρωμο χρώμα (σε περίπου 15 λεπτά), αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά. Η καραμέλα μας είναι έτοιμη. Την διατηρούμε σε ζεστό μέρος για να κρυσταλλώσει.
Αφήνουμε για ένα τέταρτο στην κατάψυξη την κρέμα γάλακτος και το μπολ όπου θα χτυπηθεί η σαντιγί.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με μίξερ στη γρήγορη ταχύτητα για δύο λεπτά και όταν αρχίζει να πήζει, πασπαλίζουμε από πάνω την άχνη, συνεχίζοντας το χτύπημα. Σταματάμε μόλις πήξει για να μην κόψει η σαντιγί.
Βγάζουμε το εβαπορέ από την κατάψυξη και το αδειάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη. Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα με το μίξερ μέχρις ότου αφρατέψει και φουσκώσει.
Αδειάζουμε στη λεκάνη και τη σαντιγί και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1-2 λεπτά ακόμα μέχρι να ανακατευτούν καλά τα υλικά.
Βάζουμε στη λεκάνη και την καραμέλα και ανακατεύουμε για λίγο ακόμα μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Ρίχνουμε το μείγμα μας σε ένα μπολ και το τοποθετούμε στην κατάψυξη για 6 ώρες.
Έπειτα από 6 ώρες το παγωτό μας είναι έτοιμο για κατανάλωση.
Αν έχετε έτοιμο παγωτό στη κατάψυξή ακόμα καλύτερα!