Υλικά:
Για 2-4 άτομα
16 μεγάλα χτένια (περίπου 1 1/2 κιλό)
1 κρεμμύδι φρέσκο κομμένο σε φέτες (λευκό και πράσινο μέρος τα κρατάμε χωριστά)
1/2 κιλό φασολάκια πράσινα
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένη (περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού)
2 κουταλιές της σούπας χαμηλή περιεκτικότητα σάλτσα σόγιας
1 κουταλιά της σούπας βαλσαμικό ξίδι
3 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού κορνφλάουρ
1 κουταλιά της σούπας σησαμέλαιο
1/8 κουταλάκι κόκκινο πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού ηλιέλαιο
1/8 κουταλάκι μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση:
Φέρτε τη μυρωδιά της θάλασσας στο πιάτο σας
Βγάζετε τα χτένια από το ψυγείο, και τα αφήνετε να ξεπαγώσουν για 10 λεπτά περίπου.
Σε ένα μικρό μπολ, προσθέστε τα λευκά κομμάτια κρεμμύδι, την σάλτσα σόγιας, το ξίδι, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, το σησαμέλαιο, το κόκκινο πιπέρι. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα για να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Ζεστάνετε το ηλιέλαιο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Όταν ζεσταθεί, προσθέστε τα χτένια μαζί με τα φασολάκια.
Πασπαλίζουμε με το μαύρο πιπέρι. Μαγειρέψτε τα χτένια περίπου 3 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν.
Χρησιμοποιώντας τις λαβίδες, γυρίστε τα χτένια και μαγειρεύουμε 2-3 λεπτά ακόμα ή μέχρι να ροδίσουν. Μεταφορά χτένια σε ένα πιάτο, και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Κρατήστε το τηγάνι στη φωτιά.
Χτυπάμε τη σάλτσα και πάλι, και την ρίχνουμε το στο τηγάνι. Μαγειρεύουμε μέχρι τις σάλτσα βράσει και πήξει ελαφρά (περίπου 45 δευτερόλεπτα).
Στη συνέχεια αφαιρέστε το τηγάνι από τη φωτιά. Χωρίστε χτένια σε 4 πιάτα, περιχύστε με λίγη από τη ζεστή σάλτσα και πασπαλίζετε με λίγο σουσάμι πάνω από κάθε πιάτο, και γαρνίρετε με τα πράσινα των φρέσκων κρεμμυδιών.