Υλικά:
Για 2-4 άτομα
Για τη ζύμη
1 αυγό
ξύσμα 1 λεμονιού
1 πρέζα αλάτι
γάλα
βούτυρο για τη φόρμα
1 λαδόκολλα
ξερά φασόλια
300 γραμμάρια αλεύρι
100 γραμμάρια βούτυρο
100 γραμμάρια ζάχαρη
Για τη γέμιση
2 λεμόνια
1 κουταλάκι βούτυρο
κανέλα
400 γραμμάρια χαλβά με ταχίνι
2 μεγάλα μήλα
Εκτέλεση:
Γλυκιά πίτα με μήλο και χαλβά που θα σας ξετρελάνει
Για τη ζύμη
Αφήστε το βούτυρο να μαλακώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Ρίχνετε σ’ ένα μπολ το αλεύρι, ανοίξτε στη μέση μια γούβα, βάλτε μέσα το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αυγό, το ξύσμα και το αλάτι.
Ζυμώστε τα υλικά μέχρι να γίνουν μια μαλακιά ζύμη, εάν χρειάζεται προσθέστε μερικές κουταλιές κρύο γάλα.
Κάντε τη ζύμη μια μπάλα, τυλίξτε τη σε διάφανη μεμβράνη και αφήστε τη 1/2 ώρα στο ψυγείο.
Αλείψτε με βούτυρο μια φόρμα για τάρτες 26εκ. διάμετρο. Ανοίξτε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο, βάλτε το στη φόρμα και τσιμπήστε τον πυθμένα μ’ ένα πιρούνι. Αλείψτε με βούτυρο μια λαδόκολλα και βάλτε την επάνω στη ζύμη.
Αραδιάστε επάνω στη λαδόκολλα 2-3 χούφτες ξερά φασόλια. Βάλτε τη φόρμα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά περίπου.
Για τη γέμιση
Κόψτε τον χαλβά σε χοντρές φέτες και στρώστε τις επάνω στην τάρτα, καλύπτοντας όλη την επιφάνεια.
Πλένετε τα μήλα, κόψτε τα σε φέτες περίπου 1 1/2 εκ. πάχος, περιλούστε τις αμέσως με το χυμό του λεμονιού, σκουπίστε τις ελαφρά και στρώστε τις, κάνοντας κύκλο επάνω στον χαλβά.
Αλείψτε προσεκτικά τα μήλα με λίγο βούτυρο λιωμένο και βάλτε την τάρτα 10 λεπτά στο φούρνο. Σερβίρετε την τάρτα ζεστή ή χλιαρή, πασπαλίζοντας τη με κανέλα.
Για κυρίως δοκιμάστε χταπόδι με κοφτό μακαρόνι Η συνταγή αναφέρεται για έτοιμο χαλβά, παρόλα αυτά μπορείτε να παρασκευάσετε το δικό σας χαλβά με ταχίνι.