Υλικά:
Για 6-8 άτομα
Για το ραβανί
170 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
128 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γραμμάρια ζάχαρη
240 γραμμάρια ηλιέλαιο
1 φακελάκι μπεικιν παουντερ
250 γραμμάρια στραγγιστό
3 βανίλιες
4 αυγά
ξύσμα από ένα πορτοκάλι (προαιρετικά)
Για το σιρόπι
720 γραμμάρια νερό
600 γραμμάρια ζάχαρη
φλούδα από ένα λεμόνι
Εκτέλεση:
Απολαυστικό ραβανί με απαλή γεύση για όλες τις ώρες! Δείτε βήμα βήμα τη συνταγή!
Αρχικά ξεχωρίζουμε ασπράδια από τους κρόκους σε δυο διαφορετικά μπολ, σε άλλο μπολ βάζουμε το σιμιγδάλι με το αλεύρι το μπεικιν και τις βανίλιες και σε άλλο ένα μπολ τη ζάχαρη με το ηλιέλαιο.
Στη συνέχεια χτυπάμε τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα και αφήνουμε το μπολ στην άκρη.
Έπειτα χτυπάμε το ηλιέλαιο και τη ζάχαρη με το μίξερ προσθέτουμε το γιαούρτι, τους κρόκους των αυγών και το ξύσμα και μετά προσθέτουμε σταδιακά το μίγμα με το σιμιγδάλι, το αλεύρι, το μπεικιν και τις βανίλιες.
Τέλος ρίχνουμε λίγη λίγη τη μαρέγκα μας μέσα στο μίγμα και ανακατεύουμε από κάτω προς τα πάνω μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά πλήρως.
Λαδώνουμε λίγο το ταψί μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στο πάνω κάτω για περίπου 50 λεπτά με 1 ώρα ανάλογα το φούρνο.
Για το σιρόπι τώρα βάζουμε σε μία κατσαρολίτσα το νερό με τη ζάχαρη και τη φλούδα και στην πρώτη βράση το αφήνουμε για 5′ και μετά αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Όταν βγάλουμε το γλυκό από τον φούρνο το τρυπάμε σε πολλά σημεία με μια οδοντογλυφίδα για να τραβήξει τα υγρά και το σιροπιάζουμε κατά μήκος.
Φωτογραφίες / Κείμενο : Εύα Φιλιπποπούλου