Σπανακόπιτα

by sidagi.gr
0 σχόλιο 17 προβολές

Υλικά:

Για 4-6 άτομα

Για το φύλλο
2 κούπες της σούπας αλεύρι ολικής αλέσεως
1 κούπα της σούπας λευκό αλεύρι
αλάτι
Μπέικιν πάουντερ
ελαιόλαδο
λίγο νερό

Για τη γέμιση
½ κιλό φρέσκο σπανάκι
ελαιόλαδο
4-5 φρέσκα κρεμμύδια
½ μάτσο φρέσκο κόλιανδρο
½ μάτσο φρέσκο άνηθο
½ μάτσο φρέσκο μαϊντανό
50 γραμμάρια τυρί φέτα ή μυζήθρα
4 αυγά
2 πράσα
μοσχοκάρυδο
αλάτι
πιπέρι
1 φλιτζάνι γάλα

Εκτέλεση:

Σπιτική, χωριάτικη σπανακόπιτα με χειροποίητο φύλλο, φέτα, φρέσκο σπανάκι και μυρωδικά!

Για τη ζύμη
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το μαύρο αλεύρι για να μην αφήσει φλούδες, σταδιακά προσθέτουμε το λευκό αλεύρι, λίγο αλάτι, λίγο ελαιόλαδο και το μπέικιν πάουντερ.
Ζυμώνουμε με το ένα χέρι προσθέτοντας με το άλλο είτε αλεύρι είτε νερό, μέχρι να γίνει η ζύμη λεία και ελαστική. Την αφήνουμε μια ώρα στο ψυγείο να ξεκουραστεί.

Για τη συναρμολόγηση γέμισης – ζύμης
Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε σε λίγο λάδι το κρεμμύδι, προσθέτουμε το πράσο, το σπανάκι, το μαϊντανό και το μισό κόλιανδρο.
Αφήνουμε τα χόρτα να κρυώσουν και τα στραγγίζουμε.

Τα βάζουμε σε μια γαβάθα προσθέτουμε τον υπόλοιπο κόλιανδρο, τα 3 αυγά, τον άνηθο, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι και, αν θέλουμε, λίγη φέτα και λίγη μυζήθρα.

Με ένα πλάστη απλώνουμε τη μισή ζύμη και τη στρώνουμε σε ένα λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος.
Από πάνω βάζουμε τη γέμιση και καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο που έχουμε ανοίξει επίσης με τον πλάστη. Στη συνέχεια κόβουμε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια και χτυπάμε το ένα αυγό που κρατήσαμε μαζί με το γάλα και με την βοήθεια πινέλου αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά (αν δείτε πως θέλει παραπάνω το αφήνετε για μία ώρα).

Απαιτούμενος χρόνος: 45 λεπτά

Σχετικα αρθρα

Θέλουμε την γνώμη σας

* Χρησιμοποιώντας αυτήν τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από το sidagi.gr.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα