Σαμουσάδες Λακωνίας

by sidagi.gr
1,3K προβολές

Υλικά:

Για 8-10 άτομα

Για τους σαμουσάδες
2,5 φλυτζάνια τσαγιού σταρένιο αλεύρι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Χυμό από μισό λεμόνι
1 κουταλιά του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 ποτήρι νερού ζαχαρόνερο
1 ποτήρι νερό
Καρύδια
Ζάχαρη
Κανέλα
Γαρύφαλλα
Λάδι για τηγάνισμα

Για το σιρόπι
2 ποτήρι νερό
1 ποτήρι ζάχαρη
1 κιλό μέλι
1 ξυλάκι κανέλας

Εκτέλεση:

Οι Σαμουσάδες είναι παραδοσιακό γλυκό της Λακωνίας και μοιάζει με τον μπακλαβά.  Γίνεται με χειροποίητο φύλλο, πολλούς ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα και καρύδια, σουσάμι, από όπου και πήρε το όνομά του, και καρυκεύματα και το τυλίγουν σε ρολό και αφού το τηγανίσουν, περιχύνουμε με σιρόπι από μέλι.

Οι Σαμουσάδες είναι παραδοσιακό γλυκό της Λακωνίας και μοιάζει με τον μπακλαβά.  Γίνεται με χειροποίητο φύλλο, πολλούς ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα και καρύδια, σουσάμι, από όπου και πήρε το όνομά του, και καρυκεύματα και το τυλίγουν σε ρολό και αφού το τηγανίσουν, περιχύνουμε με σιρόπι από μέλι.

Κοσκινίζετε το σταρένιο αλεύρι, ρίχνετε μέσα λίγο καυτό λάδι και το τρίβετε με τα χέρια ενώ προσθέτετε ελάχιστο χυμό λεμονιού, ελάχιστο μπέικιν πάουντερ, 1 ποτήρι του νερού ζαχαρόνερο παγωμένο και ένα ποτήρι του νερού σκέτο νερό.
   
Αρχίζετε σιγά σιγά να ζυμώνετε μέχρι να πιει η ζύμη το νερό. Όσο ζυμώνετε, χαράζετε κατά διαστήματα τη ζύμη με ένα μαχαίρι, αναδιπλώνετε να ζυμωθεί καλά. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, την αφήνετε να ξεκουραστεί.
Σπάστε και στη συνέχεια ψιλοκόβετε τα καρύδια με ένα μαχαίρι.
   
Μόλις η ζύμη είναι έτοιμη, αλευρώνετε μια επιφάνεια και ανοίγετε φύλλο, πολύ λεπτό,.
   
Ρίχνετε το καρύδι σε όλη την επιφάνεια του φύλλου και πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη και λίγη κανέλα. Σε μία άκρη του φύλλου βάζετε λίγο αλεύρι ακουμπάτε τον πλάστη και αρχίζετε να τυλίξτε το φύλλο γύρω από τον πλάστη. Όταν τυλιχτεί όλο το φύλλο σε ρολό, αποσύρετε σιγά σιγά τον πλάστη και πιέζετε με τα χέρια να κολλήσουν τα φύλλα καλά μεταξύ τους.
   
Κόβετε το ρολό σε φέτες με ένα μαχαίρι, καρφώνετε στο κάθε κομμάτι ένα γαρύφαλλο και μια οδοντογλυφίδα για να μην ανοίξει στο τηγάνισμα. Βάζετε μπόλικο λάδι σε μια ρηχή κατσαρόλα να ζεσταθεί και τηγανίζετε τις σαμουσάδες.
Αφήνετε τις σαμουσάδες για μία νύχτα να ξεκουραστούν και την άλλη μέρα τις μελώνετε. Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε 2 ποτήρια νερό και 1 ζάχαρη, τα αφήνετε να βράσουν, προσθέτετε ένα ξυλαράκι κανέλα και μόλις βράσουν ρίχνετε ένα κιλό μέλι.
Αφαιρείτε τις οδοντογλυφίδες και βάζετε τους σαμουσάδες για περίπου 10 λεπτά στο σιρόπι.

Απαιτούμενος χρόνος: 40 λεπτά

Σχετικα αρθρα

Θέλουμε την γνώμη σας

* Χρησιμοποιώντας αυτήν τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από το sidagi.gr.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα