Υλικά:
Για 2-4 άτομα
1 1/2 φλιτζάνι μαύρο ρύζι
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμυδάκια
1 κουταλιά του γλυκού τριμμένο πιπέρι καγιέν
3 κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό λάιμ
2 κουταλιές της σούπας ξίδι
αλάτι
1 1/2 φλιτζάνια βρασμένα σπαράγγια κομμάτια
2 μικρά ώριμα αβοκάντο κομμένα
1 – 2 λάιμ, κομμένο σε φέτες για γαρνιτούρα
Εκτέλεση:
Λαχταριστή και χορταστική σαλάτα για το μεσημεριανό σας
Βάλτε το ρύζι σε ένα μπολ και γεμίστε το με κρύο νερό. Ανακατεύετε το ρύζι με τα δάχτυλά σας για να αποβάλετε το πολύ άμυλο. Στη συνέχεια αδειάζετε το νερό και επαναλάβετε 2 ή 3 φορές, μετά στραγγίστε το ρύζι και τη μεταφορά σε μια κατσαρόλα.
Ρίξτε στη κατσαρόλα 2 3/4 φλιτζάνια νερό και βράζετε σε δυνατή εστία μέχρι να πάρει την πρώτη βράση. Καλύψτε, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε χαμηλή εστία και μαγειρεύουμε μέχρι το ρύζι να μαλακώσει, για περίπου 30 λεπτά.
Κατεβάζουμε από τη εστία και αφήστε το στην άκρη, μέχρι να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Εν τω μεταξύ, ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
Ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας τα συχνά, μέχρι να γίνουν διάφανα, 2 με 3 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέστε τα σπαράγγια χοντροκομμένα και μαγειρέψτε τα για 4 λεπτά μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.
Σε άλλο μπολ ανακατέψτε το χυμό λάιμ, το ξύδι, πιπέρι καγέν και 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
Μεταφέρετε το ρύζι στο μπολ με τη σάλτσα, προσθέτουμε το μείγμα κρεμμυδιού και ανακατέψτε απαλά. Αφήστε τη σαλάτα καθίσει σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 10 λεπτά.
Προσθέστε τα σπαράγγια, το αβοκάντο σε κύβους,. Αλατοπιπερώνετε. Σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου με τις φέτες λάιμ στο πλάι.