Υλικά:
Για 4-6 άτομα
1 κουταλιά του γλυκού αλάτι
500 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό
100 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
400 ml νερό χλιαρό περίπου
2 κουταλιές του γλυκού γάλα για άλειμα
σουσάμι μαύρο για πασπάλισμα
1 κιλό αλεύρι
2 φακακελάκια ξερή μαγιά
2 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη
Εκτέλεση:
Ζεστό ψωμάκι με ξεχωριστή γεύση
Σε ένα λεκανάκι ανακατεύουμε το αλεύρι με την μαγιά και προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη, το βούτυρο, το γιαούρτι και το νερό.
Στη συνέχεια ζυμώνουμε και αν χρειαστεί ρίχνουμε ακόμα λίγο αλεύρι.
Η ζύμη μας θα είναι έτοιμη όταν δεν θα κολλάει στα χέρια μας. Αν κολλάει σημαίνει ότι θέλει λίγο αλεύρι ακόμα.
Σκεπάζουμε την ζύμη με καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε σε μέρος ζεστό ώστε να φουσκώσει για 30 λεπτά.
Διαφορετικά την τοποθετούμε για 10 λεπτά σε ζεστό φούρνο μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της.
Μόλις είναι έτοιμη, την πασπαλίζουμε με αλεύρι και την ζυμώνουμε ελαφρά.
Βάζουμε όλη τη ζύμη σε μακρόστενη φόρμα ψωμιού λίγο μεγαλύτερη από τη φόρμα του κέικ. Αφήνουμε τα ψωμιά να φουσκώσουν ξανά.
Αλείφουμε με το γάλα και πασπαλίζουμε με το μαύρο σουσάμι.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 – 50 λεπτά περίπου.
Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμο το ψωμί από το ρόδινο χρώμα.
Μόλις τα βγάλουμε τα αφήνουμε 5 λεπτά και τα αναποδογυρίζουμε σε σχάρα.