Home Ειδική ΔιατροφήΟλικής Αλέσεως Ψωμάκια ολικής άλεσης

Ψωμάκια ολικής άλεσης

by sidagi.gr
218 προβολές

Υλικά:

Για 4-6 άτομα

150ml γάλα
3 κουταλιές του γλυκού ξερή μαγιά
1 κουταλάκι ζάχαρη άχνη
210 γραμμάρια αλεύρι ολικής άλεσης συν αλεύρι για το πασπάλισμα
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
25 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
1 μεγάλο αυγό χτυπημένο

Εκτέλεση:

Αφράτα και λαχταριστά ψωμάκια ολικής για όλες τις ώρες

Ζεσταίνετε το γάλα σε μια κατσαρόλα μέχρι να πάρει μια βράση και έπειτα αφαιρείτε από την εστία και αφήνετε λίγο να κρυώσει μέχρι να γίνει το γάλα χλιαρό. Στη συνέχεια ρίχνετε στο γάλα τη μαγιά μαζί με τη ζάχαρη και ανακατεύετε καλά. Αφήνετε 5 λεπτά το μείγμα μέχρι να φουσκώσει η μαγιά.

Σε ξεχωριστό ανακατέψτε αλεύρι και το αλάτι. Ρίχνετε το μείγμα της μαγιάς μέσα στο μείγμα με το αλεύρι μαζί με το αυγό χτυπημένο, το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύετε μέχρι να γίνει μια απαλή και λεία ζύμη. Ανακατεύουμε το μείγμα με τη μαγιά , το βούτυρο , το χτυπημένο αυγό και τα δύο τρίτα ή αρκετά από το υπόλοιπο γάλα. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε για 10 λεπτά μέχρι να γίνει μια μαλακή και λεία ζύμη.

Λαδώνετε καλά ένα μεγάλο μπολ και τοποθετείτε μέσα τη ζύμη, καλύπτοντας τη με μια μεμβράνη.  Αφήνετε τη ζύμη σε ζεστό μέρος για 1 με 2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της.

Αφού φουσκώσει, αφαιρέστε τη από το μπολ και χωρίστε τη σε 8 ίσες μπάλες. Χωρίστε σε 8 ίσες μπάλες, πλάθουμε σε μικρά στρογγυλά ψωμάκια.  Τοποθετήστε τα πάνω στα ταψιά με λαδόκολλα, αφήνετε να φουσκώσουν άλλη μισή ώρα και ψήνετε στους 200 βαθμούς με αντιστάσεις για 15 με 20 λεπτά.

Αφήνετε να κρυώσουν και σερβίρετε.

Απαιτούμενος χρόνος: 60 λεπτά

Σχετικα αρθρα

Θέλουμε την γνώμη σας

* Χρησιμοποιώντας αυτήν τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από το sidagi.gr.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα