Ντόνατς με μήλο

by sidagi.gr
452 προβολές

Υλικά:

Για 4-6 άτομα

Για τη ζύμη
2 πράσινα μήλα καθαρισμένα και ψιλοκομμένα σε κύβους
1-1/8 φλιτζάνι γάλα πλήρες ζεστό
1/4 φλιτζάνι ζάχαρη
2 1/4 κουταλάκια του γλυκού (ένα πακέτο) ξηρή μαγιά
2 ολόκληρα μεγάλα αυγά, χτυπημένα
1-1/4 ραβδί ανάλατο βούτυρο, λιωμένο 140 γραμμάρια
4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις 512 γραμμάρια
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Για την επικάλυψη
3 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού βανίλια   
1/2 φλιτζάνι κρύο γάλα
Κανέλα και ζάχαρη για πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Αφράτα ντόνατς γεμιστά με κομματάκια μήλου για το πρωινό σας

Για τη ζύμη
Βεβαιωθείτε ότι το γάλα είναι ζεστό, αλλά όχι καυτό.
Σε ένα μπολ ρίχνετε το γάλα μαζί με την ζάχαρη και ανακατεύετε. Σε άλλο μπολ ρίχνουμε την μαγιά, προσθέτουμε το ζεστό γάλα μέσα στη μαγιά και αφήνουμε για 10 λεπτά να φουσκώσει.
Λιώστε το βούτυρο σε ξεχωριστό μπολ το βούτυρο μέχρι να λιώσει όλο σχεδόν αλλά να μην καίει.  
Προσθέστε τα χτυπημένα αυγά μέσα στο  λιωμένο βούτυρο  και ανακατεύετε συνέχεια με ένα πιρούνι. Βεβαιωθείτε πρώτα πως το βούτυρο είναι ζεστό και όχι καυτό.  
Ρίχνετε το μείγμα του αυγού στο κάδο του μίξερ και δουλεύετε με τον γάντζο ζύμης, ανακατεύετε σταθερά σε μεσαία προς χαμηλή ταχύτητα ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς.

Αφήστε το γάντζο ζύμης για να ανακατεύετε το μείγμα για λίγα λεπτά, φροντίζοντας να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα. Ψιλοκόψτε σε κυβάκια τα μήλα και προσθέστε στο μείγμα συνεχίζοντας το ανακάτεμα με το μίξερ.
Με το μίξερ να δουλεύει σε μέτρια ταχύτητα ρίχνετε σταδιακά όλο το αλεύρι λίγο λίγο μέχρι να σχηματιστεί μια απαλή ζύμη.
Στην συνέχεια μεταφέρουμε την ζύμη σε ένα ελαφριά λαδωμένο μπολ. Καλύπτετε με μεμβράνη και τοποθετείτε στο ψυγείο για 8 ώρες ή ακόμα καλύτερα για όλο το βράδυ.

Για να κάνει τα ντόνατς
Βγάζετε την ζύμη από το ψυγείο και την μεταφέρετε σε μια ελαφριά αλευρωμένη επιφάνεια.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε 1 εκ πάχος.
Χρησιμοποιώντας ένα κουπ απ για ντόνατς και κόψτε την ζύμη σε δίσκους. Στη συνέχεια, ανοίγουμε υπόλοιπη ζύμη που έμεινε και επαναλαμβάνουμε
Τοποθετείτε τα ντόνατς σε αλευρωμένο ταψί με λαδόκολλα καλύπτοντας τα με ζεστή πετσέτα και αφήνετε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα μέχρι να φουσκώσουν.

Για να τηγανίζουμε τα ντόνατς
Σε ένα μεγάλο τηγάνι η κατσαρόλα ρίχνετε το ηλιέλαιο και αφήνετε να ζεσταθεί αρκετά να φτάσει τους 180 βαθμούς Κελσίου (όχι παραπάνω).
Έναν έναν ρίχνετε τα ντόνατς στο καυτό λάδι να μαγειρευτούν για 1 λεπτό από κάθε πλευρά.

Βγάζετε τους λουκουμάδες και αφήνετε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας.
Επαναλαμβάνετε το τηγάνισμα σε όλα τα ντόνατς, για τα μπαλάκια ζύμης αφήστε τα 30 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά.

Για την επικάλυψη
Ανακατέψτε όλα τα συστατικά λούστρο σε ένα μπολ μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα.
Στην συνέχεια βουτάμε ένα ένα τα ντόνατς στο γλάσο και αφήνουμε να στεγνώσουν σε θερμοκρασία δωματίου. Διαφορετικά πασπαλίζετε τα ντόνατς με κανέλα και ζάχαρη.

Απαιτούμενος χρόνος: 25 λεπτά

Σχετικα αρθρα

Θέλουμε την γνώμη σας

* Χρησιμοποιώντας αυτήν τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από το sidagi.gr.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα