Υλικά:
Για 2-4 άτομα
1 κιλό μοσχαρίσιες κοτολέτες
βούτυρο ή λάδι
αλάτι, πιπέρι
1 πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη
1 πιεπεριά κίντρινη ψιλοκομμένη
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας κάππαρη
Για τις φωλιές πατάτας
2 1/2 κιλά πατάτες (περίπου 4 μεγάλες), καθαρισμένες και ψιλοτριμμένες
1 μεγάλο κρεμμύδι, ξεφλουδισμένο και τριμμένο
2 μεγάλα αυγά, χωρισμένα σε κρόκους – ασπράδια
3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
1 με 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Για τη γαρνιτούρα με σως πέστο
80 γραμμάρια καβουρδισμένο κουκουνάρι
25 γραμμάρια παρμεζάνα (τριμμένη)
25 φύλλα βασιλικό (πλατύφυλλο)
2 σκελίδες σκόρδο (χοντροκομμένο)
1 κουταλιά του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά του γλυκού πιπέρι
Εκτέλεση:
Φτιάξτε ένα ευφάνταστο πιάτο με μοσχαρίσιες κοτολέτες και πατάτες
Προθερμάνετε το γκριλ του φούρνου στη τρίτη σκάλα θερμότητας. Βουρτσίστε και τις δύο πλευρές της κάθε κοτολέτας με λίγο λάδι. Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Τοποθετείτε τις κοτολέτες σε ένα ταψί με λαδόκολλα μαζί με τα λαχανικά ψιλοκομμένα τριγύρω και ψήνετε στο γκριλ για 3 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 ° C. Μεταφέρετε στη δεύτερη σκάλα του φούρνου και ψήνετε με αντιστάσεις για 8 – 10 λεπτά. Μεταφορά σε ένα πιάτο και καλύψτε με αλουμινόχαρτο. Αφήστε να κρυώσουν λίγο και ετοιμάζετε τη γαρνιτούρα του πιάτου.
Για τις φωλιές πατάτας
Γεμίζετε ένα μεγάλο ταψί με 2 στρώσεις από απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Χρησιμοποιώντας τη χοντρή επιφάνεια του τρίφτη τρίβετε τις πατάτες και το κρεμμύδι.
Αφού τις τρίψετε μεταφέρετε το μείγμα σε ένα σουρωτήρι και αφήνετε να στραγγίξουν.
Χρησιμοποιώντας τα δύο χέρια σας, πιέστε το μείγμα πατάτας, για να βγάλετε την περιττή υγρασία και αφήνετε 1 λεπτό να ξεκουραστεί.
Στη συνέχεια ρίχνετε το αλεύρι και τους κρόκους αυγών και ανακατεύετε.
Συγχρόνως στο κάδο του μίξερ χτυπάτε τα ασπράδια αυγών μέχρι να γυαλίσουν και να αποκτήσουν απαλές κορυφές.
Ενώνετε με μια σπάτουλα τα ασπράδια με το μείγμα πατάτας και ανακατεύετε απαλά.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρολάκι ρίχνετε το ηλιέλαιο και αφήνετε να ζεσταθεί.
Με τα χέρια σας και με ένα κουτάλι μεγάλο παίρνετε ένα ένα το μείγμα και φτιάχνετε τις κυκλικές φωλιές.
Ρίχνετε τις φωλιές 3 – 3 ή όσες χωράει το τηγάνι σας και τηγανίζετε για μέχρι να ροδίσουν για περίπου 6 με 8 λεπτά.
Αφαιρείτε με μια τρυπητή σπάτουλα και τοποθετείτε στο τηγάνι με το απορροφητικό χαρτί. Σερβίρετε με ντιπ με πιπεριές και μαγιονέζα.
Για τη γαρνιτούρα με σως πέστο
Σε αντικολλητικό τηγάνι καβουρδίζουμε σε μέτρια ως δυνατή φωτιά το κουκουνάρι για 2-3 λεπτά.
Προσέχουμε να μην καεί, διότι μπορεί να αρπάξει αμέσως.
Βάζουμε στο μπλέντερ το σκόρδο, τον βασιλικό, το κουκουνάρι, αλάτι και πιπέρι και γυρνάμε τον διακόπτη μια-δυο φορές για να πολτοποιηθούν ελαφρώς τα υλικά.
Προσθέτουμε το λάδι και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τα τυριά και δουλεύουμε το μείγμα ώσπου να ομογενοποιηθεί.