Υλικά:
Για 6-8 άτομα
1/2 κιλό ζάχαρη
1 κιλό κονιάκ
2 κιλά κράνα
Εκτέλεση:
Τα κράνα είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ασβέστιο!
Ρίχνουμε σε μια γυάλα τα κράνα με τη ζάχαρη εναλλάξ. Το τελευταίο στρώμα να είναι ζάχαρη.
Αφήνουμε τη γυάλα στον ήλιο για 2 μήνες περίπου, ώσπου να λιώσει πολύ καλά η ζάχαρη. Ενδιάμεσα κουνάμε τη γυάλα κατά διαστήματα.
Προσθέτουμε το κονιάκ και το αφήνουμε άλλες 15-20 μέρες στον ήλιο.
Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε ανάλογα τα γούστα μας ζάχαρη ή κονιάκ.
Φιλτράρουμε και βάζουμε το λικέρ σε μπουκάλια.
Ο χυμός του κράνα έχει αναλγητική, αντιπυρετική και καταπραϋντική δράση, ενώ επίσης χρησιμοποιείται ως αναζωογονητικό και αιμοστατικό.
Τα Κράνα είναι φρούτα του δάσους. Τα βρίσκουμε κυρίως σε ορεινές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και γίνονται υπέροχο λικέρ.