Υλικά:
Για 4-6 άτομα
Για τα λαζάνια
1 κιλό πατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε λεπτές ροδέλες
3 φλιτζάνια τυρί μοτσαρέλα
Σάλτσα μπολονέζ
Για τη μπολονέζ
½ κιλό άπαχο μοσχαρίσιο κιμά, περασμένο από τη μηχανή μία φορά
1 κιλό φρέσκια ντομάτα στον τρίφτη ή 2 κουτάκια κονκασέ
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
4 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 πρέζα ζάχαρη (μόνο αν χρησιμοποιήσετε φρέσκια ντομάτα)
1 ξυλαράκι κανέλας
1 ½ κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
1 ½ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
1 ½ κοφτό κουταλάκι του γλυκού κύμινο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Λαχταριστό πιάτο με έντονο άρωμα για το μεσημεριανό σας
Για τα λαζάνια
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε καλά και τις κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες (όπως κόβουμε και για πατατάκια).
Στη συνέχεια σε ένα πυρέξ ρίχνετε 2 κουταλιές σούπας από την σάλτσα κιμά στο πάτο του ταψιού. Στη συνέχεια κάνετε μια στρώση από ψιλοκομμένες πατάτες, μια στρώση από τον κιμά, μια στρώση από την τριμμένη μοτσαρέλα και επαναλαμβάνουμε εναλλάξ μέχρι να τελειώνουν οι πατάτες. Στη συνέχεια πασπαλίζουμε με τριμμένη μοτσαρέλα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς στη δεύτερη σκάλα φούρνου με αντιστάσεις για 45 λεπτά.
Για τη μπολονέζ
Ζεσταίνετε τον κιμά, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το νερό σε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ενώ ανακατεύετε συνέχεια να μη σβολιάσει ο κιμάς.
Συνεχίζετε να μαγειρεύετε τον κιμά μέχρι να σωθούν όλα τα υγρά. Στη συνέχεια προσθέστε το ελαιόλαδο και σοτάρετε για 3 ακόμη λεπτά τον κιμά.
Προσθέστε την ντομάτα και τη ζάχαρη και μόλις πάρει η σάλτσα μία βράση προσθέστε και το αλάτι.
Μισοσκεπάζετε με ένα καπάκι το τηγάνι και σιγοβράζεται τον κιμά για 45 λεπτά περίπου.