Υλικά:
Για 6-8 άτομα
Για τα λαζάνια
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
450 γραμμάρια μανιτάρια λευκά φρέσκα κομμένα σε φέτες
αλάτι
9 φύλλα λαζάνια άβραστα (150 γραμμάρια)
120 γραμμάρια τυρί τριμμένο
Για τη μπεσαμέλ
750ml (3 φλιτζάνια) γάλα
45 γραμμάρια βούτυρο
24 γραμμάρια (3 κουταλιές της σούπας) αλεύρι
αλάτι
Εκτέλεση:
Χειμωνιάτικο και ελαφρύ πιάτο! Μα πάνω απ’ όλα εύκολο!
Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και αφήνετε να ζεστάνει. Στη συνέχεια ρίχνετε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι κομμένα σε ψιλά καρέ μαζί με το πολτοποιημένο σκόρδο και τσιγαρίζετε μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο για 3- 4 λεπτά σε δυνατή θερμοκρασία. Στη συνέχεια προσθέστε τα μανιτάρια και μαγειρέψτε μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους. Αλατίστε. με αλάτι. Αφαιρέστε από την εστία και αφήνετε στην άκρη.
Για τη μπεσαμέλ
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα λιώστε το βούτυρο και προσθέστε το αλεύρι και ανακατεύοντας για ένα λεπτό μέχρι να γίνει λείο. Ξεκινήστε ρίχνοντας το γάλα και ανακατεύετε πολύ γρήγορα, έτσι ώστε να μη σβολιάσει. Ανακατεύετε συνέχεια. Μαγειρέψτε σε μέτρια προς χαμηλή εστία, ανακατεύοντας συνεχώς για 10 – 12 λεπτά μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 ° C στις αντιστάσεις και ρυθμίζετε τη σχάρα στη μέση του φούρνου.
Λαδώστε ένα ταψί 20×20 εκ και ξεκινήστε τις στρώσεις. Αρχικά ρίχνετε περίπου 1 εκ πάχος μπεσαμέλ στον πάτο του ταψιού να καλυφθεί καλά για να μη κολλήσουν τα λαζάνια στον πάτο μετά το ψήσιμο.
Για τα λαζάνια και συναρμολόγηση
Στη συνέχεια κάνετε μια στρώση από (λαζάνια άβραστα, μετά το μισό μείγμα μανιταριών, μισό μείγμα τυριών, και μισή κρέμα μπεσαμέλ). Αυτή τη στρώση την επαναλαμβάνετε άλλη μια φορά και καλύψτε με επιπλέον τυρί τριμμένο.
Σκεπάστε με αλουμινόχαρτο και ψήστε για 30 λεπτά. Στη συνεχεία αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και αυξήστε τη θερμοκρασία στους 200 ° C. Ψήστε για άλλα 20 λεπτά και βγάζετε από το φούρνο.
Αφήστε για 10 λεπτά τα λαζάνια να κρυώσουν πριν σερβίρετε.