Υλικά:
Για 6-8 άτομα
Για τη βάση
1 συσκευασία ζύμη σφολιάτας των 500 γραμμαρίων
Για τη γέμιση
200 γραμμάρια καλαμποκάλευρο
9 αυγά χωριστά σε κρόκους και ασπράδια
12 κουταλιές σούπας ζάχαρη
2 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
2 κουταλιές σούπας ρούμι
1 λίτρο (4 φλιτζάνια) γάλα
400 ml κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σφικτή σαντιγί
Εκτέλεση:
Παραδοσιακό γλυκό από τη Σλοβενία με βάση από ξεροψημένη σφολιάτα, στρώση από κρέμα ζαχαροπλαστικής και αφράτη σαντιγί στο τελείωμα
Παραδοσιακό γλυκό από τη Σλοβενία με βάση από ξεροψημένη σφολιάτα, στρώση από κρέμα ζαχαροπλαστικής και αφράτη σαντιγί στο τελείωμα
Για τη γέμιση
Στο μπολ του μίξερ ρίχνετε το καλαμποκάλευρο, κρόκους, ζάχαρη, βανίλια, το ρούμι και μερικές κουταλιές κρύο γάλα. Ανακατεύετε με το μίξερ στη μεσαία σκάλα μέχρι να αφρατέψει το μείγμα και ασπρίσουν τα αυγά.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα να πάρει μια βράση. Στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα αυγού μέσα στο γάλα και αναδεύουμε συνέχεια μέχρι πήξει και γίνει απαλή και αφράτη κρέμα. Αμέσως μετά βγάζουμε από την εστία και αφήνουμε στην άκρη.
Στο κάδο του μίξερ χτυπήστε σε μέτρια ταχύτητα με τα ασπράδια των αυγών μέχρι να σφίξουν. Στη συνέχεια διπλώστε τη μαρέγκα με την κρέμα μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
Τοποθετήστε ένα στρώμα σφολιάτας στο κάτω μέρος του ταψιού. Χρησιμοποιήστε ταψί τετράγωνο με αποσπώμενο πατο.
Απλώστε ομοιόμορφα την κρέμα. (Μπορείτε να προσθέσετε μια στρώση σαντιγί πάνω από την κρέμα, αν θέλετε.) Κόψτε το δεύτερο φύλλο σε 20 τετράγωνα. Βάλτε τα τετράγωνα κομμάτια σφολιάτας πάνω από την κρέμα, πιέζοντας ελαφρά προς τα κάτω. Το βάζουμε στο ψυγείο για 4 ώρες. Πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη και σερβίρετε.
Για τη βάση
Στρώνουμε λαδόκολλα σε λαμαρίνα. Απλώνουμε επάνω τη σφολιάτα. Με πιρούνι την τρυπάμε παντού και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220οC, στον αέρα, για 15 λεπτά. Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.