Υλικά:
για τη γέμιση:
1 κιλό σπανάκι
3 κολοκυθάκια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μυρώνια
1 ματσάκι καυκαλήθρες
2 πράσα κομμένα σε ροδέλες
1 ματσάκι δυόσμο
1 ματσάκι άνηθο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια με το τρυφερό πράσινο μέρος
1 κρεμμύδι ξερό μέτριου μεγέθους
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
για το φύλλο:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ λίτρο νερό περίπου
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
για το τηγάνισμα:
1 ποτήρι ελαιόλαδο
Υλικά για 4 άτομα.
Εκτέλεση:
Μικρά πιτάκια γεμιστά με λαχανικά…
Μικρά πιτάκια γεμιστά με λαχανικά…
Για να φτιάξουμε τη γέμιση, πλένουμε πολύ καλά τα λαχανικά και τα μυρωδικά και στη συνέχεια τα στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, το πράσο, τα κολοκυθάκια και τα μυρωδικά.
Στύβουμε το σπανάκι καλά με τα χέρια μας.
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ ή σε μια λεκάνη και τα ανακατεύουμε με ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Τα αφήνουμε για 30 λεπτά.
Για να φτιάξουμε το φύλλο, ρίχνουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι, το λάδι και το αλάτι και ζυμώνουμε το μείγμα.
Ενώ ζυμώνουμε προσθέτουμε σταδιακά και σιγά-σιγά το νερό.
Δουλεύουμε τη ζύμη με τα χέρια μας μέχρι να γίνει μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια μας.
Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη για μισή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου ώστε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
Στο χρονικό αυτό σημείο, που η ζύμη είναι έτοιμη, με τη βοήθεια ενός πλάστη, ανοίγουμε φύλλο.
Αμέσως μετά, κόβουμε το φύλλο σε δισκάκια διαμέτρου όσο ένα μεγάλο ποτήρι κρασιού.
Βάζουμε πάνω στα δισκάκια 1 κουταλιά της σούπας από τη γέμιση που φτιάξαμε.
Τα διπλώνουμε στη μέση σαν μισοφέγγαρα και τα πιέζουμε στις άκρες με ένα πηρούνι για να κλείσουν καλά.
Βάζουμε στο τηγάνι 1 ποτήρι ελαιόλαδο και περιμένουμε να ζεσταθεί.
Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε μέσα τα πιτάκια και τα τηγανίζουμε.
Τα γυρνάμε με ένα πηρούνι, ώστε να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
χρόνος προετοιμασίας: 75 λεπτά
χρόνος μαγειρέματος: 15 λεπτά