Υλικά:
Για 4-6 άτομα
1 κόκορα κομμένο σε κομμάτια
4 φλιτζάνια φλομάρια (χυλοπίτες)
4 ντομάτες
2 δαφνόφυλλα
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 ποτηράκι κρασί
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
στη μύτη από το κουταλάκι ρίγανη
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση:
Λαχταριστή και παραδοσιακή συνταγή από τη Λήμνο για το μεσημεριανό σας
Πλένουμε τα κομμάτια του κόκορα και τα αφήνουμε να στεγνώσουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Ζεματάμε τις ντομάτες σε ένα μπολ με βραστό νερό, τις ξεφλουδίζουμε και τις τρίβουμε στον τρίφτη. Ζεσταίνουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι τα 3/4 από το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, έως ότου χρυσίσουν. Προσθέτουμε τα κομμάτια του κόκορα και τα σοτάρουμε από όλες τις πλευρές για 4 λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για περίπου 4-5 λεπτά, ώστε να εξατμισθεί το αλκοόλ. Κατόπιν, προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, το σκόρδο, τη δάφνη, τη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι π 3 φλιτζάνια ζεστό νερό.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για περίπου 45 λεπτά, φροντίζοντας να προσθέσουμε, αν χρειαστεί, λίγο ζεστό νερό ακόμα. Εν τω μεταξύ, σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε 5 φλιτζάνια νερό μαζί με το υπόλοιπο λάδι βράζουμε τα φλομάρια, έως ότου μαλακώσουν.
Όταν βράσουν, τα σουρώνουμε και τα βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα.
Σερβίρουμε τα φλομάρια με τα κομμάτια του κόκορα και τη σάλτσα του.