Υλικά:
Για 4-6 άτομα
2 κούπες ζάχαρη
6 κουταλιές της σούπας βούτυρο λιωμένο
5 μεγάλα αυγά
1/2 κούπα γάλα
1/8 κουταλιά του γλυκού εσάνς βανίλιας
2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
4 κουταλιές της σούπας άγλυκο κακάο
1/4 κουταλάκι σόδα
2 κούπες καρύδια
1 κούπα καστανή ζάχαρη
100 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
Εκτέλεση:
Ζουμερό σοκολατένιο κέικ με επικάλυψη από καραμελωμένα καρύδια
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ρίχνετε όλα τα υλικά για το κέικ στο κάδο του μίξερ και τα χτυπάτε πρώτα για 1 λεπτό σε χαμηλή ταχύτητα και έπειτα για 3 λεπτά στη μεσαία. Στην συνέχεια σε ένα τηγάνι με μέτρια εστία ζεσταίνετε το βούτυρο μαζί με την καστανή ζάχαρη ανακατεύοντας μέχρι να γίνει ένα απαλό και πηχτό μείγμα. Στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα της καραμέλας μέσα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα για κέικ (τύπου δαχτυλίδι με τρύπα στη μέση), προσθέτουμε τα καρύδια και μετά αδειάζουμε το μείγμα κέικ.
Ψήνετε στους 180 βαθμούς για 1ώρα. Όταν το βγάλετε από το φούρνο, αφήνετε να σταθεί για 5 λεπτά και αναποδογυρίζετε σε πιατέλα.
Αφήστε το να κρυώσει εντελώς και σερβίρετε.