Ελιόψωμο ολικής άλεσης

by sidagi.gr
677 προβολές

Υλικά:

Για 4-6 άτομα

700 γραμμάρια αλεύρι ολικής αλέσεως
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά
1 κουταλάκι του γλυκού ακατέργαστη καστανή ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο ελαιόλαδο
400 – 450ml ζεστό νερό
100 γραμμάρια μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι, κομμένες σε φέτες
75 γραμμάρια κουκουνάρι

Εκτέλεση:

Λαχταριστά και αφράτα ψωμάκια ολικής για όλες τις ώρες

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη μαγιά. Στη συνέχεια προσθέστε στα ξηρά συστατικά το ελαιόλαδο, το ζεστό νερό και ανακατεύετε μέχρι να σχηματιστεί μια κολλώδες ζύμη. Προσθέστε λίγο περισσότερο νερό αν είναι πολύ στεγνή η ζύμη. Ρίχνετε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε για 8 – 10 λεπτά μέχρι η ζύμη μας να γίνει λεία και ελαστική.

Λαδώνετε ένα μεγάλο μπολ και τοποθετήστε μέσα τη ζύμη. Καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και αφήστε το να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1 ώρα τουλάχιστον ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
‘Έπειτα λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί. Γυρίστε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνετε πάλι αυτή τη φορά προσθέστε τις ελιές και το κουκουνάρι και ζυμώνετε για 3-4 λεπτά μέχρι να γίνει λεία και ελαστική. Χωρίστε τη ζύμη σε 12 ίσα μέρη και σχηματίζετε τη ζύμη σε στρογγυλά φρατζολάκια.

Βάζετε τα φρατζολάκια στη λαδόκολλα, βουτυρώστε τα φρατζολάκια με ένα κομματάκι βούτυρο. Καλύψτε τα πάλι με τη μεμβράνη και αφήστε τα σε ζεστό μέρος για ακόμα 30 – 40 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 230 ° C και ψήνετε για 25-35 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Αφαιρέστε από τη λαδόκολλα και αφήστε τα να κρυώσουν καλά πριν σερβίρετε.

Χρόνος Προετοιμασίας : 1 ώρα και 40 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος : 35 λεπτά

Απαιτούμενος χρόνος: 35 λεπτά

Σχετικα αρθρα

Θέλουμε την γνώμη σας

* Χρησιμοποιώντας αυτήν τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από το sidagi.gr.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα