Υλικά:
Για 4-6 άτομα
Για τη γέμιση
2 1/2 έως 3 κιλά αχλάδια (περίπου 5 μεγάλα) καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
2 κουταλιές της σούπας ακατέργαστη ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού
2 κουταλιές της σούπας τριμμένο τζίντζερ
1/2 κουταλάκι του γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
2 κουταλάκια του γλυκού καλαμποκάλευρο
Για την επικάλυψη
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/4 κουταλάκι αλάτι
4 κ. σούπας βούτυρο
1/4 φλιτζάνι γάλα
1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
Εκτέλεση:
Ζουμερό crumble με γέμιση από σιροπιαστά αχλάδια και επικάλυψη κρούστας για ένα εύκολο γλυκό
Για τη γέμιση
Τοποθετούμε τα αχλάδια κομμένα σε φέτες, τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού, το τζίντζερ, βανίλια, και το καλαμποκάλευρο σε μια κατσαρόλα.
Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα πυρέξ και προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Για την επικάλυψη
Σε ένα μεσαίου μεγέθους μπολ, χτυπήστε ελαφρά μαζί 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
Ανακατέψτε τη ζύμη με ένα μπλέντερ ζύμης ή πιρούνι (ή ακόμα και τα δάχτυλά σας) μέχρι το μείγμα να μοιάζει με χονδροειδή ψίχουλα.
Χρησιμοποιήστε μια ξύλινη κουτάλα για να ανακατέψετε το αυγό και το γάλα μέχρι να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά. Με μεγάλες κουταλιές, ρίχνετε το μείγμα πάνω από τα αχλάδια. Τοποθετήστε στο φούρνο και ψήστε για 30 λεπτά ή μέχρι το μείγμα να ροδίσει. Σερβίρετε με παγωτό στρατσιατέλα.