Υλικά:
Για 4-6 άτομα
1 1/2 με 2 κιλά χταπόδι
1 φλιτζάνι ξίδι
200 γραμμάρια ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
200 γραμμάρια κόκκινο ξηρό κρασί
3 κουταλιές της σούπας ξίδι
1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτές
1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
2-3 φύλλα δάφνης
Αλατοπίπερο
Εκτέλεση:
Ξεχωριστός μεζές για χταπόδι κρασάτο!
Πλένετε το χταπόδι καλά και το ρίχνετε σε μια κατσαρόλα με το ξίδι, χωρίς νερό. Σκεπάζετε και το αφήνετε βράσει για 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει. Στη συνέχεια το βγάζετε απ τη κατσαρόλα και το κόβετε σε χοντρά κομμάτια, κατόπιν το ξανά ρίχνετε στη κατσαρόλα και προσθέτετε το λάδι, το κρεμμύδι και τηγανίζετε για 5 λεπτά.
Προσθέτετε το κρασί, το ξίδι, τον ντοματοπελτέ, τη ζάχαρη, τα φύλλα δάφνης και 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό. Αλατοπιπερώνετε, σκεπάζετε και σιγοβράζετε για 30 με 40 λεπτά ακόμα μέχρι να μαλακώσει καλά το χταπόδι και να μείνει με τη σάλτσα του.