Υλικά:
1 ½ κιλό χοιρινό απο το λαιμό
2 καρότα
2 μέτρια κρεμμύδια
4 ντομάτες ώριμες
½ κιλό σιτάρι
6 δαμάσκηνα
½ χούφτα καρύδια
6 χουρμάδες
½ χούφτα βερίκοκα αποξηραμένα
6 γαρίφαλλα
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
3 ξύλα κανέλα
5 μανιτάρια
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
3 φύλλα δάφνης
5 σκελίδες σκόρδο
1 λίτρο κόκκινο κρασί
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση:
Πλένουμε το σιτάρι και το μουλιάζουμε σε χλιαρό νερό.
Πλένουμε το σιτάρι και το μουλιάζουμε σε χλιαρό νερό.
Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τα καρύδια και τα βερίκοκα.
Με ένα μαχαίρι ανοίγουμε το κρέας στη μέση κατά μήκος για να μπορέσουμε να το γεμίσουμε.
Αλατοπιπερώνουμε το χοιρινό.
Το γεμίζουμε με τα καρύδια και τα βερίκοκα.
Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και μόλις ζεσταθεί βάζουμε μέσα το χοιρινό και το τσιγαρίζουμε.
Όταν τσιγαριστεί και πάρει χρώμα το μεταφέρουμε σε μια γάστρα.
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε ροδέλες.
Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
Κόβουμε τα μανιτάρια σε κομμάτια.
Καθαρίζουμε τις σκελίδες σκόρδο.
Σε ένα τηγάνι με ζεσταμένο ελαιόλαδο, βάζουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα, τα μανιτάρια και το σκόρδο και τα σοτάρουμε.
Προσθέτουμε λίγο αλάτι.
Ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι και το ανακατεύουμε με τα λαχανικά.
Βρέχουμε με το κόκκινο κρασί.
Στη συνέχεια αδειάζουμε το περιεχόμενο του τηγανιού, δηλαδή τα λαχανικά με το αλεύρι, στη γάστρα με το κρέας.
Πλένουμε καθαρίζουμε τις ντομάτες και τις τρίβουμε.
Βάζουμε στο κρέας τα φύλλα δάφνης. τα γαρίφαλλα και τα ξύλα κανέλας.
Προσθέτουμε από πάνω τις τριμμένες ντομάτες.
Βάζουμε το κρέας να ψηθεί σε μέτριο φούρνο στους 180 βαθμούς για 60 λεπτά περίπου.
Μόλις είναι έτοιμο το χοιρινό θα έχει αρκετά υγρά για να μπορέσουμε να βράσουμε το σιτάρι.
Ψιλοκόβουμε τους χουρμάδες και τα δαμάσκηνα.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα λίγο βούτυρο και μόλις ζεσταθεί τσιγαρίζουμε μέσα σε αυτό τους χουρμάδες και τα δαμάσκηνα.
Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε ½ κιλό σιτάρι και το τσιγαρίζουμε και αυτό.
Σταδιακά ρίχνουμε το ζουμί από το κρέας.
Ψιλοκόβουμε δύο ντομάτες και τις ρίχνουμε και αυτές μέσα στο τηγάνι.
Αφήνουμε το σιτάρι να βράσει σε σιγανή φωτιά μαζί με τις ντομάτες, τους χουρμάδες και τα δαμάσκηνα.
Το παρακολουθούμε ενώ βράζει και αν χρειαστεί συμπληρώνουμε λίγο νερό.