Υλικά:
Για 4-6 άτομα
Για τις μπρουσκέτες
15 φέτες μπαγκέτα ή ψωμί για μπρουσκέτας
200 γραμμάρια ανθότυρο
100 γραμμάρια μαρμελάδα σύκο
Φύλλα βασιλικού
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
Για τη μαρμελάδα σύκο
1 κιλό σύκα
1/2 κιλό ζάχαρη
3 κουταλιές του γλυκού χυμό λεμονιού
Εκτέλεση:
Λαχταριστό και απλό ορεκτικό με απαλή γεύση για όλες τις ώρες
Για τις μπρουσκέτες
Κόβετε τη μπαγκέτα σε λεπτές πλάγιες φέτες και τις φρυγανίζετε στο γκριλ του φούρνου για 3 – 4 λεπτά από κάθε πλευρά.
Αλείφουμε τις μπρουσκέτες με λίγο ανθότυρο, προσθέτουμε μια κουταλιά από τη μαρμελάδα σύκο. Ψιλοκόβουμε το βασιλικό και αφήνουμε μερικά φύλλα ολόκληρα για το ντεκόρ. Πασπαλίζουμε με λίγο βασιλικό, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, λίγο ελαιόλαδο και ντεκοράρουμε με τα φύλλα βασιλικού.
Για τη μαρμελάδα σύκο
Ξεφλουδίζουμε τα σύκα τα βάζουμε σε λεκάνη και τα λιώνουμε. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά το πολτό από τα σύκα με τη ζάχαρη σε κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς ενώ αφαιρούμε τον αφρό.
Στο τέλος προσθέτουμε τον χυμό. Αφήνουμε την μαρμελάδα να κρυώσει και την βάζουμε στα βάζα.