Home Γλυκά Μπαμπάδες

Μπαμπάδες

by sidagi.gr
403 προβολές

Υλικά:

Για 18 – 20 μπαμπάδες

Για τη ζύμη
20 γραμμάρια μαγιά νωπή ή 2 κουταλάκια ξερή
1/4 κούπας νερό χλιαρό 40 βαθμοί
1/4 κούπας γάλα χλιαρό 40 βαθμοί
1/4 κούπας βούτυρο λιωμένο
1/4 κούπας ζάχαρη
1/8 κουταλάκι αλάτι
3 αυγά ελαφρά χτυπημένα
2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Για το σιρόπι
2 1/2 κούπες ζάχαρη
1 1/2 κούπα νερό
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
2 κουταλιές κονιάκ

Για το γαρνίρισμα
1 κούπα μαρμελάδα της επιλογής σας
1 δόση κρέμα σαντιγί
3-4 κουταλιές φυστίκα ψιλοκομμένα

Εκτέλεση:

Αφράτοι και ζουμεροί μπαμπάδες για όλες τις ωρες

Σε χλιαρό νερό διαλύστε τη μαγιά. Ρίξτε το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι, τα αυγά και το αλεύρι. Ανακατέψτε τα όλα μαζί 1′ στη χαμηλή ταχύτητα στο μίξερ και κατόπιν χτυπήστε το χυλό 2′ στη μεσαία ταχύτητα, καθαρίζοντας συχνά τα τοιχώματα του μπολ με μια σπάτουλα. Σκεπάστε το μπολ κι αφήστε το να μείνει 30′ σε ζεστό μέρος, ώσπου η ζύμη να διπλασιασθεί σε όγκο και να κάνει μεγάλες φούσκες.

Χτυπήστε τη ζύμη μ’ ένα ξύλινο κουτάλι να ξεφουσκώσει. Μοιράστε τη σε φορμάκια, βουτυρωμένα και αλευρωμένα καλά, γεμίζοντάς τα ως τη μέση. Σκεπάστε κι αφήστε τα σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν, ώσπου η ζύμη ν’ ανέβει σχεδόν ως τα χείλη. Ψήστε τα στους 175 o C, για 20 με 20 λεπτά. Στο μεταξύ, ετοιμάστε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για 5 λεπτά.

Κατεβάστε το από τη φωτιά και προσθέστε το κονιάκ. Βγάλτε τους μπαμπάδες από το φούρνο και τρυπήστε τους πολλές φορές σε διάφορα σημεία μ’ ένα ξύλινο σουβλάκι. Περιχύστε τους με το σιρόπι ρίχνοντάς το κουταλιά-κουταλιά κι αφήστε τους να το πιούν και να κρυώσουν.

Βγάλτε τους μπαμπάδες από τα φορμάκια και χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, αλείψτε όλη την επιφάνειά τους τριγύρω με τη μαρμελάδα, αφού τη ζεστάνετε προηγουμένως και την περάσετε από λεπτή σίτα. Αφήστε τους να σταθούν λίγο κι αλείψτε τους ακόμη μια φορά με μαρμελάδα.

Μ’ ένα κοφτερό μαχαίρι, κάντε μια λοξή χαρακιά στον καθένα, σηκώστε λίγο το επάνω μέρος και βγάλτε με το κορνέ μια γιρλάντα σαντιγύ σ’ όλο το μήκος της χαρακιάς. Βγάλτε επίσης στην κορυφή μια ροζέτα σαντιγύ και πασπαλίστε τους μπαμπάδες με φιστίκι Αίγινας. Φυλάξτε τους στο ψυγείο καλυμμένους με πλαστική μεμβράνη.

Απαιτούμενος χρόνος: 60 λεπτά

Σχετικα αρθρα

Θέλουμε την γνώμη σας

* Χρησιμοποιώντας αυτήν τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από το sidagi.gr.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα