Υλικά:
100 ml ελαιόλαδο
1 μέτριο κοτόπουλο, κατά προτίμηση ελεύθερης βοσκής ή βιολογικό, βάρους περίπου 1 κιλού, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια-μερίδες
3 – 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 μέτριο άσπρο λάχανο, χωρίς τα 2 – 3 εξωτερικά φύλλα, ψιλοκομμένο για σαλάτα
2 μέτρια καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, τριμμένα
3 – 4 λεπτά κλωνάρια σέλερι, χωρίς τα φύλλα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
1 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 ml λευκό ξηρό κρασί
1 κονσέρβα ολόκληρα αποφλοιωμένα ντοματάκια, με το χυμό τους, ψιλοκομμένα
600 ml νερό
1/3 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Ένα παραδοσιακό σπιτικό φαγητό, από τα αγαπημένα μας!
Ένα παραδοσιακό σπιτικό φαγητό, από τα αγαπημένα μας!
Σε μια μεγάλη φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και βάζετε τα κομμάτια του κοτόπουλου, σε μονή στρώση, με το δέρμα προς τα κάτω. Τα αφήνετε να σοταριστούν για 3 – 4 λεπτά, χωρίς να τα γυρίσετε, μέχρι να ροδίσουν από την κάτω πλευρά και να ξεκολλάνε εύκολα όταν προσπαθήσετε να τα ανασηκώσετε, χωρίς να κομματιάζεται το δέρμα τους. Τα γυρίζετε από την άλλη πλευρά και τα σοτάρετε με τον ίδιο τρόπο για άλλα 3 – 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζετε από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνετε σε μια πιατέλα.
Στο λάδι που έμεινε στην κατσαρόλα σοτάρετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το λάχανο, τα καρότα και το σέλερι μαζί με λίγο αλατοπίπερο, για 4 – 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Πασπαλίστε με το αλεύρι, ανακατέψτε και σβήστε με το κρασί. Μαγειρέψτε για 1 λεπτό, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίξτε τα ντοματάκια με το χυμό τους, το νερό, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.
Ξαναβάλτε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα και τακτοποιήστε τα κομμάτια σε μονή στρώση. Αφήστε το υγρό να πάρει μια βράση σε δυνατή φωτιά, στη συνέχεια τη χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και σιγομαγειρέψτε για 45 λεπτά, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο.
Σερβίρετε το φαγητό ζεστό, με φρέσκο ψωμί.