Υλικά:
Για 4-6 άτομα
100 γραμμάρια μανιτάρια άγρια Χολομώντα αποξηραμένα
2 μέτρια κρεμμύδια
1 καρότο
½ ποτήρι του κρασιού λάδι
4 κουταλιές της σούπας ρύζι τύπου καρολίνα
Αλάτι
Πιπέρι
Νερό όσο χρειάζεται για να βράσει η σούπα
Εκτέλεση:
Aπό την Τασούλα Παρλιάρη του παραδοσιακού ξενώνα «Ροδαμός»
Aπό την Τασούλα Παρλιάρη του παραδοσιακού ξενώνα «Ροδαμός»
Μουλιάζουμε τα μανιτάρια μέχρι να μαλακώσουν. Τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το καρότο.
Ρίχνουμε το λάδι στην κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι.
Κατόπιν προσθέτουμε το καρότο και τα μανιτάρια και τα ροδίζουμε.
Τέλος προσθέτουμε το ρύζι, το γυρίζουμε λίγες φορές μέχρι να χρυσίσει και προσθέτουμε το νερό, το αλάτι και το πιπέρι.
Αφήνουμε τη σούπα να βράσει ώσπου να χυλώσει και σερβίρουμε ζεστή.
Λίγα λόγια για τον ορεινό όγκο του Χολομώντα…
Ο κατάφυτος ορεινός όγκος του Χολομώντα, προστατευμένος από την ευρωπαϊκή συνθήκη Natura 2000, είναι γνωστός για πολυ-ποικιλότητα της χλωρίδας του και για την πληθώρα των φυσικών του αγαθών. Έξι χιλιάδες φυτά και βότανα φυτρώνουν στις ράχες του, που συνάμα κουβαλούν και τα ονομαστά έλατά του, αλλά και τα μανιτάρια – που φυτρώνουν παντού – χωρίς ανθρώπινη φροντίδα. Που ευδοκιμούν εκεί, επειδή έτσι απλά το όρισε η φύση.
Οι νοικοκυρές της Αρναίας και του Ταξιάρχη αξιοποιούν στο έπακρο αυτήν τη σοδειά, δημιουργώντας απλά αλλά νόστιμα πιάτα, που αναδεικνύουν το προϊόν και τη θρεπτική του αξία. Εμείς, για τα φθινοπωρινά βράδια και τα χειμωνιάτικα πρωινά, σας προτείνουμε να φτιάξετε μόνοι σας μια νόστιμη μανιταρόσουπα του Χολομώντα, βασισμένη στη συνταγή της Τασούλας Παρλιάρη, ιδιοκτήτριας και chef του παραδοσιακού ξενώνα «Ροδαμός», που βρίσκεται χτισμένος καταμεσής του πανέμορφου δάσους!
Η ίδια συνταγή αποτελεί πιάτο από το menu του Mount Athos Area Kouzina 2014 με τίτλο «Η γιορτή των μανιταριών».
Πληροφορίες : www.mountathosarea.org