Υλικά:
Για 2-4 άτομα
1 χταπόδι (κατά προτίμηση φρέσκο, χτυπημένο)
3-4 μεγάλα κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
½ ποτήρι κονιάκ
½ ποτήρι λευκό κρασί
¼ ποτήρι ξύδι
1 κιλό ντομάτες
2 – 3 φύλλα δάφνης
μερικοί κόκκοι μπαχάρι και πιπέρι
2 πράσινες πιπεριές
2 κόκκινες πιπεριές
4 ξερά δαμάσκηνα
4 ξερά σύκα
½ φλιτζάνι τσαγιού μέλι Αρναίας Χαλκιδικής
Εκτέλεση:
Η συνταγή είναι από τη Λουλουδιά Αλεξιάδου, chef του restaurant Ακρογιάλι της Ολυμπιάδας
Η συνταγή είναι από τη Λουλουδιά Αλεξιάδου, chef του restaurant Ακρογιάλι της Ολυμπιάδας
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το χταπόδι. Το βράζουμε σε κατσαρόλα με ελάχιστο νερό, ξύδι και μαύρο πιπέρι, ώσπου να μαλακώσει και στη συνέχεια το στραγγίζουμε και το κόβουμε σε κομμάτια. Το αφήνουμε στην άκρη και παίρνουμε ένα μεγάλο τηγάνι, στο οποίο σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μπαχάρι, το πιπέρι.
Σβήνουμε το μείγμα με το κρασί, το κονιάκ και το ξύδι και προσθέτουμε τις φρέσκες ντομάτες και τη ζάχαρη. Στη συνέχεια προσθέτουμε το χταπόδι, ρίχνουμε ελάχιστο νερό και το αφήνουμε να βράσει περίπου μία ώρα σε σιγανή φωτιά, ώσπου να μελώσει. Λίγο πριν το κατεβάσουμε από τη φωτιά προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες πιπεριές, τα σύκα, τα δαμάσκηνα και το μέλι και αφήνουμε τα υλικά σκεπασμένα, ώστε να μαλακώσουν με την άχνα τους.
Πληροφορίες : www.mountathosarea.org
Καλή σας επιτυχία!