Υλικά:
Για 2-4 άτομα
Για το χοιρινό
600 γραμμάρια χοιρινό ψαρονέφρι κομμένο σε κύβους
50 γραμμάρια βούτυρο
300 γραμμάρια ολόκληρα κρεμμύδια στιφάδου
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
200 γραμμάρια ντομάτες κονκασέ
2 κουταλιές της σούπας χυμό από σταφύλι ή κόκκινο κρασί προαιρετικά
1 κουταλιά της σούπας κουκουνάρι προαιρετικά
λίγο φασκόμηλο ψιλοκομμένο
1 πρέζα αλάτι
λίγο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τα νιόκι
1 κιλό πατάτες
300 γραμμάρια αλεύρι
1 αυγό
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Λαχταριστό και χορταστικό πιάτο για όλες τις ώρες
Για το χοιρινό
Σε ένα μπολ ρίχνετε τους κύβους χοιρινού και αλατοπιπερώνετε. Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια για 5 λεπτάκια και ανακατεύετε προσεκτικά. Έπειτα προσθέτετε το λάδι και τους κύβους χοιρινού συνεχίζοντας το σοτάρισμα για 5 λεπτά ανακατεύοντας με προσοχή για να μη λιώσουν τα κρεμμυδάκια μας.
Μετά προσθέτετε το κόκκινο κρασί μαζί με τη ντομάτα κονκασέ και βράζετε για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Κατόπιν ρίχνετε στη κατσαρόλα το κουκουνάρι, το φασκόμηλο και λίγο αλατοπίπερο συνεχίζοντας το βράσιμο για 20-25 λεπτά. Στο τέλος σερβίρετε το φαγητό και το συνοδεύετε με τα νιόκι.
Για τα νιόκι
Αφήνουμε τις πατάτες να βράσουν για 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και στη συνέχεια τις καθαρίζουμε και τις τρίβουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το αυγό και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το μισό αλεύρι ανακατεύουμε ξανά και βάζουμε την ζύμη σε ένα αλευρωμένο πάγκο, κόβουμε σε κομμάτια και πλάθουμε σε λεπτά μπαστουνιά. Κόβουμε μικρά κομμάτια από τα μπαστούνια τα οποία βάζουμε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει με αλάτι.
Όταν τα νιόκι αρχίζουν και βγαίνουν στην επιφάνειά είναι έτοιμα τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα.