Υλικά:
Για 6-8 άτομα
Για το κέικ
250 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
120 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
100 γραμμάρια σοκολάτα με περιεκτικότητα 66% σοκολάτα και 72% κακάο
6 αυγά
100 γραμμάρια φουντούκι αλεσμένο στο μούλτι
½ κουταλάκι του γλυκού καρδάμωμο σε σκόνη
80 ml ελαιόλαδο
λίγο αλέυρι
λίγο βούτυρο
Για την επικάλυψη σοκολάτας
240 γραμμάρια γλυκόπικρη σοκολάτα, ψιλοκομμένο (περίπου 1 2/3 φλιτζάνια)
240 γραμμάρια ανάλατη μαργαρίνη, σε θερμοκρασία δωματίου
1 1/3 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
1/8 κουταλάκι αλάτι
1/4 φλιτζανιού άγλυκο κακάο
3 κουταλιές της σούπας γάλα σόγιας
1 1/2 κουταλάκια του γλυκού βανίλια
Εκτέλεση:
Αφράτο και γλυκό κέικ σοκολάτας με πλούσια σοκολατένια επικάλυψη για το πρωινό σας
Για το κέικ
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τη ζάχαρη και τα αυγά.
Τα χτυπάμε σε μεγάλη ταχύτητα μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν αφράτα.
Παράλληλα, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Σε ένα σκεύος μπεν μαρί λιώνουμε τη σοκολάτα ανακατεύοντας την με μια σπάτουλα.
Προσθέτουμε στη σοκολάτα 80 ml ελαιόλαδο και την ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα.
Αμέσως μετά ρίχνουμε τη σοκολάτα στο μείγμα των αυγών και ανακατεύοντας συνεχώς ρίχνουμε το αλεύρι, το φουντούκι και το καρδάμωμο.
Αλείφουμε με βούτυρο και αλευρώνουμε ελαφρά μια μακρόστενη φόρμα για κέικ και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.
Βάζουμε το κέικ στο φούρνο να ψηθεί για 45 με 55 λεπτά.
Σερβίρουμε με παγωτό μπισκότο κρέμα.
Για την επικάλυψη σοκολάτας
Σε μπεν μαρί, λιώνετε τη σοκολάτα σε ένα μέτριο μπολ. Αφήστε τα να κρυώσει.
Στο μπολ του μίξερ χτυπήστε τη μαργαρίνη σε μέτρια- υψηλή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει, περίπου 2 λεπτά.
Γυρίστε το μίξερ σε χαμηλή, προσθέστε τη ζάχαρη και το αλάτι, και ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθούν.
Αυξήστε την ταχύτητα στο μεσαίο προς υψηλό και χτυπήστε μέχρι να αφρατέψει, περίπου 3 λεπτά, σταματώντας για να σπρώξτε το μείγμα από τα τοιχώματα μέσα στο μπολ.
Με το μίξερ σε χαμηλή σκάλα, προσθέστε σταδιακά την κρύα λιωμένη σοκολάτα και χτυπήστε μέχρι ενσωματωθούν.
Σταματήστε το μίξερ και προσθέτουμε το γάλα σόγιας, το κακάο και βανίλια.
Χτυπήστε σε χαμηλή μέχρι να ενσωματωθούν, τότε κτύπησε σε μέτρια προς υψηλή έως περίπου 1 λεπτό, σταματώντας για να σπρώξτε το μείγμα από τα τοιχώματα μέσα στο μπολ.
Χρησιμοποιώντας σπάτουλα ανακατέψτε απαλά.
Με μια σπάτουλα ειδική για frosting απλώνετε με απαλές κινήσεις την επικάλυψη σοκολάτας.