Υλικά:
Για 4 άτομα
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι καρότα θρυμματισμένα
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι (περίπου 1 μέτριο κρεμμύδι)
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο σέλινο
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
Αλάτι
1 1 / 4 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1/2 φλιτζάνι κέτσαπ
2 φλιτζάνια σάλτσα ντομάτας
1 κουταλιά της σούπας σάλτσα Worcestershire
1 κουταλιά της σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
2 κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη
Καρφάκια από γαρύφαλλα
1/2 κουταλάκι αποξηραμένο θυμάρι
Πρέζα πιπέρι καγιέν
2 στροφές του φρεσκοτριμμένο πιπέρι μαύρο
4 ψωμάκια για χάμπουργκερ
Εκτέλεση:
Λαχταριστό και ζουμερό χάμπουργκερ με γέμιση κιμά!
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Προσθέστε τα καρότα και τα σοτάρετε για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σέλινο. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά μέχρι τα κρεμμύδια να γίνουν διάφανα, περίπου 5 λεπτά.
Προσθέστε το πολτοποιημένο σκόρδο και μαγειρεύουμε για άλλα 30 δευτερόλεπτα. Αφαιρέστε από την εστία. Βγάλτε τα λαχανικά από το τηγάνι και τοποθετήστε τα σε ένα μπολ.
Χρησιμοποιώντας τον ίδιο τηγάνι μαγειρέψετε τον κιμά, ρίχνετε το αλάτι (περίπου 1/4 έως 1/2 κουταλάκι του γλυκού). Ζεσταίνουμε το τηγάνι σε υψηλή. Ανακατεύουμε συνεχώς τον κιμά να μαγειρευτεί μέχρι να αποκτήσει ένα καφετί χρώμα.
Στη συνέχεια, γυρίστε τον κιμά από την δεύτερη πλευρά μέχρι για γίνει καφέ. Χρησιμοποιήστε μια τρυπητή κουτάλα για να αφαιρέσετε τον κιμά από το τηγάνι αλατίζουμε το τηγάνι ξανά και επαναλάβετε με τον υπόλοιπο κιμά αν δεν χωράει όλο το μείγμα.
Επιστρέψτε τον μαγειρεμένο κιμά μέσα στο μείγμα λαχανικά στο τηγάνι. Προσθέστε την κέτσαπ, σάλτσα ντομάτας, σάλτσα Worcestershire, το ξύδι και την καστανή ζάχαρη στο τηγάνι. Ανακατέψτε να αναμειχθούν καλά.
Προσθήκη γαρύφαλλο, θυμάρι και πιπέρι καγιέν. Χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια και χαμηλή αφήστε να σιγοβράζει για 10 λεπτά.
Σερβίρετε με φρυγανισμένο ψωμάκια χάμπουργκερ.