Υλικά:
Για 4-6 άτομα
1 κομμάτι μοσχαρίσια κόντρα χωρίς κόκκαλο περίπου 2 κιλά
4 κουταλιές της σούπας μέλι
4 κουταλιές της σούπας ξίδι
2 καρότα κομμένα σε χοντρές φέτες
4 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
4 κουταλιές της σούπας κέτσαπ
2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα
5-6 γαρύφαλλα
10 κόκκοι μπαχάρι
2 πορτοκάλια(θα χρειαστούμε την ψίχα τους)
2 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε τέταρτα
4 κουταλιές της σούπας σόγια σος
1 κοφτή κουταλιά της σούπας φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 φλιτζάνια κόκκινο κρασί
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
2 ξύλα κανέλας
αλάτι
Εκτέλεση:
Αν σας αρέσει ο συνδυασμός γλυκού και αλμυρού πρέπει σίγουρα να το δοκιμάσετε…
Για να είναι περισσότερο νόστιμο, καλό είναι να μαρινάρουμε το κρέας από την προηγούμενη μέρα.
Πλένουμε το κρέας με νερό για να καθαρίσει.
Ξεκινώντας τη διαδικασία, βάζουμε σε μια κατσαρόλα 5 λίτρα νερό, 1 φλιτζάνι ζάχαρη και ½ φλιτζάνι χοντρό αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν η ζάχαρη και το αλάτι.
Στη συνέχεια, βάζουμε το κρέας μέσα σε ένα σκεύος μαζί με τη μαρινάδα και το αφήνουμε για 12 ώρες.
Όταν βγάλουμε το μοσχαράκι από το ψυγείο, το στραγγίζουμε και το μεταφέρουμε σε μια γάστρα μαζί με όλα τα υλικά εκτός από το μέλι.
Ανοίγουμε το φούρνο, ώστε να προθερμανθεί.
Ψήνουμε το μοσχαράκι στους 180 βαθμούς για 3 ώρες.
Στο χρονικό αυτό σημείο, βγάζουμε το κρέας από το φούρνο και από τη γάστρα και το μεταφέρουμε σε ένα ρηχό ταψί.
Περιχύνουμε με το μέλι και το βάζουμε να ψηθεί άλλα δέκα λεπτά στους 200 βαθμούς.
Περνάμε τη σάλτσα που έμεινε στη γάστρα από ένα λεπτό σουρωτήρι και την τοποθετούμε σε μπολ.
Σερβίρουμε τη σάλτσα μαζί με το μοσχαράκι. Σερβίρουμε με λευκό ρύζι.