Υλικά:
Για 2-4 άτομα
1 φύλλο δάφνης
1 χούφτα κουκουνάρια
1 κον-κασέ
300 γραμμάρια λουκάνικο χωριάτικο
300 γραμμάρια φύλλα από σπανάκι χοντροκομμένα
Αλάτι
Πιπέρι
2 κούπες ρεβίθια
1/2 κούπας ελαιόλαδο
4 σκελίδες σκόρδο στην πρέσα
1 μεγάλο ή 2 μικρά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ½ κουταλιά του γλυκού δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
Εκτέλεση:
Ζεστό πιάτο για τον χειμώνα με ρεβίθια, λαχανικά και ξηρούς καρπούς!
Τοποθετούμε από το προηγούμενο βράδυ σε βαθύ μπολ τα ρεβίθια με μπόλικο νερό και 1 κουταλιά της σούπας αλάτι να μουλιάσουν.
Την επόμενη μέρα τα στραγγίζουμε, τα ξεπλένουμε καλά και τα βάζουμε πάλι στο μπολ μαζί με 1 κουταλιά της σούπας κοφτή σόδα φαγητού.
Αναδεύουμε καλά και τα αφήνουμε να σταθούν έτσι, περίπου 10-15 λεπτά.
Ξεπλένουμε και πάλι πάρα πολύ καλά και βάζουμε τα όσπρια στην κατσαρόλα μαζί με αρκετό νερό και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά. Πρέπει να “κρατάνε” ελάχιστα.
Όταν αρχίσουν να βράζουν, με κουτάλι αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια. Όταν είναι έτοιμα, τα στραγγίζουμε και κρατάμε μια κούπα από το ζουμί τους.
Σε βαθύ σκεύος βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε κρεμμύδι, σκόρδο, δάφνη και το δεντρολίβανο, περίπου 8 με 10 λεπτά, να μαλακώσει ελαφρώς το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε το κον κασέ, αφήνουμε 5 λεπτά να πάρει μια βράση.
Έπειτα ρίχνουμε μέσα το λουκάνικο σε κομματάκια, τα κουκουνάρια, τα ρεβίθια και το ζουμί που κρατήσαμε.
Αφήνουμε να πάρει 1-2 βράσεις, προσθέτουμε και το σπανάκι, βράζουμε λίγο ακόμη, αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε τη φωτιά.
Σερβίρουμε το ζεστό φαγητό μας συνοδεύοντας με σπιτική σανγκρία!!