Υλικά:
Για 1 μεγάλο ή 2 μικρά καρβέλια
300 ml βουτυρόγαλα, ή απλό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
1 κουταλιά της σούπας μελάσα
220 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
200 γραμμάρια αλεύρι ολικής αλέσεως
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Εκτέλεση:
Αφράτο και λαχταριστό ψωμί ολικής για όλες τις ώρες
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
Ανακατέψτε το βουτυρόγαλα ή γιαούρτι με τη μελάσα.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε όλα τα ξηρά συστατικά. Ρίξτε το μείγμα με το βουτυρόγαλα στο μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια σας να γίνει μια ζύμη. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να γίνει λεία και μαλακή. Πλάθουμε σε μια μπάλα και τοποθετήστε τα σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Κόψτε τη ζύμη σταυρωτά και ψήνετε για 1 ώρα αν κάνει ένα μεγάλο καρβέλι, και για 30-40 λεπτά αν κάνετε 2 μικρά καρβέλια.