Υλικά:
Για 4-6 άτομα
Για την πίτα
1 φύλλο σφολιάτας
Σάλτσα κιμά
4 κουταλιές αλεύρι
8 κούπες γάλα
4 κουταλιές βούτυρο
Μοσχοκάρυδο
Πιπέρι
Κεφαλοτύρι τριμμένο
1 κρόκο αυγού χτυπημένο με λίγο νερό
Σουσάμι για πασπάλισμα
Για τη σάλτσα κιμά
½ κιλό άπαχο μοσχαρίσιο κιμά, περασμένο από τη μηχανή μία φορά
1 κιλό φρέσκια ντομάτα στον τρίφτη ή 2 κουτάκια κονκασέ
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
4 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 πρέζα ζάχαρη (μόνο αν χρησιμοποιήσετε φρέσκια ντομάτα)
1 ξυλαράκι κανέλας
1 ½ κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
1 ½ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
1 ½ κοφτό κουταλάκι του γλυκού κύμινο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Λαχταριστή και εύκολη κιμαδόπιτα για όλη την οικογένεια
Για την πίτα
Ανοίγουμε λίγο το φύλλο σφολιάτας ώστε να είναι πιο λεπτό και στη συνέχεια φτιάχνουμε την μπεσαμέλ. Λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας με σύρμα.
Προσθέτουμε σιγά σιγά χλιαρό το γάλα και όταν πήξει, κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το τυρί, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
Ανακατεύουμε τη σάλτσα κιμά με την μπεσαμέλ και ρίχνουμε το μείγμα που κρύωσε στη σφολιάτα και κλείνουμε την πίτα από πάνω με το δεύτερο φύλλο.
Αλείφουμε την πίτα με τον κρόκο αυγού και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς στο αερόθερμο για περίπου 35 με 40 λεπτά.
Για τη σάλτσα κιμά
Ζεσταίνετε τον κιμά, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το νερό σε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ενώ ανακατεύετε συνέχεια να μη σβολιάσει ο κιμάς.
Συνεχίζετε να μαγειρεύετε τον κιμά μέχρι να σωθούν όλα τα υγρά. Στη συνέχεια προσθέστε το ελαιόλαδο και σοτάρετε για 3 ακόμη λεπτά τον κιμά.
Προσθέστε την ντομάτα και τη ζάχαρη και μόλις πάρει η σάλτσα μία βράση προσθέστε και το αλάτι.
Μισοσκεπάζετε με ένα καπάκι το τηγάνι και σιγοβράζετε τον κιμά για 45 λεπτά περίπου. Στο μέσο του χρόνου προσθέτετε και όλα τα άλλα υλικά.