Υλικά:
Για 6-8 άτομα
Για το κέικ
500 γραμμάρια ανάμεικτα αποξηραμένα φρούτα
60 γραμμάρια κεράσια μαρασκίνο
85ml μπράντι ή κρύο τσάι
ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι
ξύσμα από 1 λεμόνι
175 γραμμάρια βούτυρο
175 γραμμάρια σκούρα καστανή ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας μελάσα
3 αυγά
175 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
50 γραμμάρια αλεσμένα αμύγδαλα
60 γραμμάρια ολόκληρα αμύγδαλα , καρύδια ή πεκάν ( προαιρετικά )
1 κουταλάκι ανάμεικτα μπαχαρικά (μοσχοκάρυδο)
Για το γλάσο
1 ασπράδι αυγού
350 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
Εκτέλεση:
Αφράτο και γιορτινό κέικ με ξηρούς καρπούς και κερασάκια για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Για το κέικ
Αφαιρείτε το ξύσμα από το πορτοκάλι και το λεμόνι. Στη συνέχεια στύβετε τα πορτοκάλια και παίρνετε τους χυμούς. Βάλτε όλο τα ξύσμα και το χυμό σε ένα μπολ με μικτή αποξηραμένα φρούτα και κεράσια γλασέ. Προσθέστε το μπράντι, σκεπάζουμε με μεμβράνη και μουλιάσει για τουλάχιστον μια ώρα.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 150 ° C με αέρα.
Βουτυρώστε μια λυόμενη φόρμα με αποσπώμενο πάτο 28 εκ.
Στο κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τη μελάσα μέχρι γίνει ένα αφράτο μείγμα. Σταδιακά προσθέτουμε τα αυγά, χτυπώντας το καθένα πολύ καλά πριν προσθέσετε το επόμενο.
Σε διαφορετικό μπολ, ανακατεύετε το αλεύρι, τα αλεσμένα αμύγδαλα και τα μπαχαρικά ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια, προσθέστε τα ξηρά συστατικά στο μείγμα μελάσας και διπλώστε το απαλά μέχρι να ενωθούν καλά,
Προσθέστε το μείγμα με τα αποξηραμένα φρούτα. Ανακατεύετε ελαφρά μαζί μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά μας. Ρίχνετε το μείγμα στη φόρμα. Τοποθετήστε στο κέντρο του φούρνου 2 ράφι και ψήνουμε για 2 ώρες ή μέχρι να ροδίσει.
Όταν το κέικ ψηθεί αφήνετε να κρυώσει για μία ώρα στη φόρμα και στη συνέχεια τοποθετείστε το πάνω σε σχάρα.
Όταν είστε έτοιμοι να ολοκληρώσετε το κέικ..
Για το γλάσο
Χτύπησε την άχνη ζάχαρη με το ασπράδι αυγού και το χυμό λεμονιού μέχρι γυαλίσει. Απλώστε πάνω από το κέικ με ένα μαχαίρι ή σπάτουλα. Διακοσμήστε και Χριστουγεννιάτικα ζαχαρωτά σερβίρετε.