Υλικά:
Για 8-10 άτομα
1 γαλοπούλα 3 – 3 1/2 κιλά
800 γρ.Μοσχαρίσιος κιμάς
600 γρ. βρασμένα και καθαρισμένα κάστανα
200 γρ. βούτυρο
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
1/2 ποτήρι του κρασιού τοματοχυμό
250 γρ. ξανθή σταφίδα
100 γρ. κουκουνάρι
3 πράσινα μήλα
μισό κιλό μανιτάρια
150 γρ. τεμαχισμένα ξερά δαμάσκηνα
150 γρ. τεμαχισμένα ξερά βερίκοκα
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
1 ποτήρι κονιάκ
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
Εκτέλεση:
Εντυπωσιάστε στο γιορτινό σας τραπέζι τους φίλους σας με της γαστρονομικές σας ικανότητες! Μια πεντανόστιμη συνταγή γαλοπούλας που θα σας αφήσει άφωνους όχι όμως και νηστικούς…
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C και σε μια κατσαρόλα βράζουμε τα κάστανα για 15 λεπτά, αφού μαλακώσουν τα αφαιρούμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε στο πάγκο της κουζίνας να κρυώσουν, στη συνέχεια ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα μισά από τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα με λίγο βούτυρο και προσθέτουμε τον κιμά ανακατεύουμε διαρκώς επί τρία λεπτά και σβήνουμε με λίγο κρασί.
Προσθέτουμε τον χυμό της ντομάτας αλάτι και πιπέρι και περιμένουμε μέχρι το μείγμα να πάρει βράση κατόπιν ρίχνουμε τότε τα βρασμένα κάστανα και αφήνουμε να σιγοβράσουν όλα μαζί για 5 λεπτά κατόπιν ρίχνουμε τη σταφίδα, τα δαμάσκηνα, το κουκουνάρι, τα βερίκοκα, το υπόλοιπο κρασί, το κονιάκ και τη ζάχαρη, προς το τέλος ψήνουμε τα μανιτάρια για 5 λεπτά στο γκριλ, στη συνέχεια ψιλοκόβουμε τα μήλα σε κομματάκια και τα προσθέτουμε με τα υπόλοιπα υλικά και η γέμισή μας είναι έτοιμη.
Μ’ ένα κουτάλι βάζουμε τη γέμιση μέσα στη γαλοπούλα και τη ράβουμε μ’ ένα γερό σπάγκο και την τρίβουμε με μπόλικο αλάτι και την βάζουμε σε ταψί (αν έχει σχάρα το ταψί τη χρησιμοποιούμε).
Ο χρόνος ψησίματος είναι 30 λεπτά για κάθε 500 γραμμάρια. Τη βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C.
Μετά τα 15 πρώτα λεπτά ψησίματος γυρίζουμε τη γαλοπούλα και χαμηλώνουμε στους 160o C. Προσθέτουμε 2 ποτήρια ζεστό ζωμό από κοτόπουλο και ψήνουμε τη γαλοπούλα τόση ώρα ανάλογα με το βάρος της.Για τα τελευταία 30 λεπτά ανεβάζουμε και πάλι τη θερμοκρασία στους 200ο C, και γυρίζουμε τη χήνα ραντίζοντας το στήθος της με λίγο κρύο νερό.
Όταν έχει πια ψηθεί την τοποθετούμε σε μια πιατέλα και αφού την καλύψουμε καλά με αλουμινόχαρτο, την αφήνουμε να σταθεί σε μια ζεστή μεριά για 15-20 λεπτά πριν την κόψουμε.
Κόβουμε τον σπάγκο από την κοιλιά και μεταφέρουμε τη γέμιση από την κοιλιά μ’ ένα κουτάλι.