Υλικά:
Για 4-6 άτομα
3/4 φλιτζανιού τσαγιού ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
4 κουταλιές της σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
1/2 φλιτζάνι τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κιλό γλυκοπατάτες ή πατάτες κανονικές
700 γραμμαμμάρια μεγάλα μανιτάρια, κατά προτίμηση πλευρώτους
1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
Εκτέλεση:
Συνοδέψτε τις πατάτες με τα ψητά σας
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς, με αντιστάσεις πάνω- κάτω. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μικρούς κύβους. Τις ρίχνουμε σε ένα μπολ με νερό μέχρι να τις κόψουμε όλες.
Αποφλοιώνουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε φέτες. Ζεσταίνουμε το 1/3 της ποσότητας του ελαιολάδου σε βαθύ τηγάνι και ροδίζουμε τα μανιτάρια για 5΄ μαζί με το σκόρδο και το κρεμμύδι. Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αλατοπιπερώνουμε το μείγμα των μανιταριών.
Σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος (οβάλ κατά προτίμηση) στρώνουμε μία στρώση λεπτοκομμένες πατάτες (τη μισή ποσότητα). Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε τις πατάτες με μία στρώση μανιτάρια. Στρώνουμε τις υπόλοιπες πατάτες σε άλλη μία στρώση. Τις αλατοπιπερώνουμε και τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Τέλος προσθέτουμε τα υπόλοιπα μανιτάρια σε μία στρώση. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Περιχύνουμε με το λευκό κρασί. Σκεπάζουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο, σφραγίζοντας καλά τις άκρες του στο χείλος του.
Ψήνουμε το φαγητό για 30 λεπτά στους 180 βαθμούς, ξεσκεπάζουμε το φαγητό και συνεχίζουμε το ψήσιμο για επιπλέον 45 λεπτά, έως ότου μαλακώσουν καλά οι πατάτες. Για να μειώσουμε το χρόνο ψησίματος στο μισό, δηλαδή στα 30 λεπτά, μπορούμε να προβράσουμε τις πατάτες για 10΄ και μετά να στήσουμε το φαγητό. Ο πρώτος τρόπος όμως είναι ο καλύτερος στην όψη και στη γεύση.