Υλικά:
Για 4-6 άτομα
Για το αρνάκι
1 ολόκληρο αρνάκι γάλακτος (4- με 5 κιλά ), μαζί με τα εντόσθια
Χυμό από λεμόνια
Αλατοπίπερο
Ψίχα ψωμιού
Για τη γέμιση του αρνιού
Τα εντόσθια του αρνιού ψιλοκομμένα
5 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
6 φλιτζάνια ρύζι
6 φλιτζάνια ψιλοκομμένες ντομάτες μαζί με το ζουμί τους
Αλατοπίπερο
1 φλιτζάνι καβουρδισμένα κουκουνάρια
1 φλιτζάνι σταφίδες
1 κουταλιά κύμινο
1 κουταλιά τριμμένη κανέλα
1 κουταλιά γαρίφαλα κοπανισμένα
1 κουταλιά μοσχοκάρυδο
3 φλιτζάνια ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι βούτυρο
Εκτέλεση:
Παραδοσιακό φαγητό της Καρπάθου με γεμιστό αρανάκι στο φούρνο με ρύζι, μυρωδικά και σταφίδες
Παραδοσιακό φαγητό της Καρπάθου με γεμιστό αρανάκι στο φούρνο με ρύζι, μυρωδικά και σταφίδες Πλένουμε πολύ καλά το αρνί εσωτερικά και εξωτερικά. Στη συνέχεια το τρίβουμε μέσα και έξω με χυμό λεμονιού και αλατοπιπερώνουμε. Ξεπλένουμε και ψιλοκόβουμε τα εντόσθια και στη συνεχεία τα τσιγαρίζουμε μέχρι να ροδίσουν με το μισό ελαιόλαδο και το μισό βούτυρο σε ένα φαρδύ και βαθύ τηγάνι. Κατόπιν μέσα στο τηγάνι προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το ρύζι και ανακατεύουμε.
Κατόπιν προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τα 5 από τα 6 φλιτζάνια ντομάτες και ανακατεύουμε μέχρι να μειωθεί το ζουμί στο μισό. Στο τέλος προσθέτουμε λίγο αλατοπίπερο, τα κουκουνάρια, τις σταφίδες και τον άνηθο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Γεμίζουμε προσεχτικά την κοιλιά του αρνιού με τη γέμιση και το ράβουμε. Τοποθετούμε την ψίχα στο λαιμό του αρνιού για να μη φύγει η γέμιση από το στόμα και δένουμε τα πόδια του αρνιού για να «μην ανοίξει».
Τρίβουμε εξωτερικά το αρνί με τα υπόλοιπα βούτυρο, λάδι, ντομάτα που μας απέμειναν, το βάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει κληματόβεργες, ρίχνουμε λίγο νερό και το βάζουμε στο φούρνο.
Ψήνουμε χωρίς να το σκεπάσουμε για 1 ώρα στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει και μετά κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 150 βαθμούς στις αντιστάσεις και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 3-4 ώρες ακόμα για να μαλακώσει.