Υλικά:
Για 2-4 άτομα
Γιαούρτι 10 % παγωμένο
Μαρμελάδα φράουλα ή βατόμουρο
2 κουταλιές της σούπας σως σοκολάτας
40 γραμμάρια καρύδια πεκάν, χοντροκομμένα
1/2 κουταλιά της σούπας άχνη ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
2 κουταλιές της σούπας μαύρη ζάχαρη
6 μικρές μπανάνες, όχι πολύ ώριμες
50 ml ρούμι
Εκτέλεση:
Δροσερό και εύκολο γλυκό για όλες τις ώρες
Σε ένα τηγάνι με βαρύ πάτο και σε χαμηλή φωτιά καβουρδίζετε τα καρύδια πεκάν και τα αφήνετε να καβουρδιστούν για 2- 3 λεπτά. Τα κοντοκόβεται στο μπλέντερ ή με γουδοχέρι και τα ενώνετε σε ένα μπολ μαζί με την άχνη.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο με τη μαύρη ζάχαρη, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Καθαρίζετε τις μπανάνες και τις κόβω στα δύο, κατά μήκος. Τις προσθέτετε στην κατσαρόλα με το βούτυρο και τις μαγειρεύω για 5 περίπου λεπτά ή έως ότου μαλακώσουν καλά. Στο μισό χρόνο τις γυρίζετε να πάρουν χρώμα κι από την άλλη μεριά.
Προσθέστε με μεγάλη προσοχή σε αυτό το σημείο το ρούμι, ώστε οι μπανάνες να γίνουν φλαμπέ. Όταν πάψει να καίει το αλκοόλ και ηρεμήσουν οι φλόγες, οι μπανάνες είναι έτοιμες.
Για τη συναρμολόγηση
Μοιράζετε τις μπανάνες στην αρχή σε 6 πιάτα και τις καλύπτετε με 6 μεγάλες κουταλιές από γιαούτι. Διακοσμείτε με πλούσια μαρμελάδα, περιχύνετε με τα καβουρδισμένα πεκάν.