Υλικά:
Για 4-6 άτομα
100 γραμμάρια νερό
50γρ ελαιόλαδο
50γρ βούτυρο
λίγο αλάτι
250 γραμμάρια αλεύρι μαλακό
10 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ
50 γραμμάρια ζάχαρη λευκή για τη γλυκειά τάετα
1/2 κουταλιά γλυκού αλάτι για την αλμυρή τάρτα
Εκτέλεση:
Βασική και γρήγορη ζύμη για γλυκές και αλμυρές τάρτες
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, στο πρόγραμμα με αντιστάσεις πάνω και κάτω.
Τοποθετείτε σε κατσαρόλα να βράσει το νερό με λάδι και το βούτυρο για 2 λεπτά περίπου.
Κοσκινίστε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ προσθέστε αλάτι και ζάχαρη αναλόγως, σβήστε τη φωτιά και ρίξτε τα στέρεα υλικά μέσα στα υγρά. Ανακατέψτε με ένα κουτάλι. Η ζύμη ενώνεται πολύ εύκολα και φουσκώνει στα χέρια σας γιατί το μπέικιν πάουντερ ενεργοποιείται με τη ζέστη.
Βγάλτε από την κατσαρόλα στον πάγκο και ενώστε την καλύτερα. Δεν χρειάζεται να την κάνετε ομοιογενή όπως κάνουμε στη ζύμη μπριζέ. Απλώστε τη ζύμη σε ταρτιέρα ή σε ταψάκι, πιέζοντας με τα δάχτυλά σας. Η ζύμη υπακούει σε όποιο σχήμα της δώσετε. Αν θέλετε μπορείτε να τσιμπήσετε τα πλαϊνά για να κάνετε διακοσμητικά σχέδια.
Τρυπήστε τη βάση πολλές φορές με ένα πηρούνι.
Απλώστε αντικολλητικό χαρτί που να καλύπτει και τα πλαϊνά και γεμίστε με ξερά φασόλια. Θέλουμε βάρος για να μην φουσκώσει η βάση και να έχουμε χώρο για τη γέμιση. Βάλτε να ψηθεί, πρώτη σχάρα από κάτω για 15 λετπά.
Βγάλτε προσεκτικά το χαρτί με τα φασόλια και αφήστε να ψηθεί για άλλα 15 λεπτά, αν πρόκειται να βάλετε γέμιση που θα χρειαστεί ψήσιμο. Αν θέλετε να γεμίσετε με κρύα κρέμα για το ψυγείο, τότε συνεχίστε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει καλά η τάρτα.
Γεμίστε την τάρτα με όποια υλικά θέλουν ψήσιμο και ξαναβάλτε την στο φούρνο για άλλα 20-30 λεπτά ανάλογα με τα υλικά σας.
Η ζύμη αναλογεί για μια ταρτιέρα 28εκ. Διαφορετικά αν την πλάσετε λεπτότερη αναλογεί για δύο μικρές τάρτες.