Υλικά:
Για 6-8 άτομα
1 αρνίσια ή κατσικίσια συκωταριά
1 αρνίσια μπόλια (σκέπη)
5 – 6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι τριμμένο
1 ματσάκι άνηθο
½ ματσάκι μαϊντανό
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο
1 αυγό
3 κουταλιές της σούπας ρύζι Καρολίνα
½ κουταλιά του γλυκού κοφτή κανέλα
1 κουταλιά του γλυκού κοφτή μπαχάρι τριμμένο
2 κουταλιές της σούπας Ελαιόλαδο
⅓ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Οι τζιγεροσαρμάδες είναι από αυτά τα εδέσματα που λέμε «μπουκιά και συχώριο». Δοκιμάστε τους οπωσδήποτε!
Στο νεροχύτη πλένουμε πολύ καλά τη συκωταριά αφαιρώντας τα περιττά λίπη και ψιλοκόβουμε μ᾿ ένα ψαλίδι κουζίνας αφήνοντάς τη να στραγγίξει.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τις δυο κουταλιές λάδι και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο.
Όταν το κρεμμύδι γίνει διάφανο, προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα σοτάρουμε μαζί για ακόμα 2 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα εντόσθια, τα μπαχαρικά, τον άνηθο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, μέχρι ν᾿ αλλάξει χρώμα η συκωταριά.
Έπειτα προσθέτουμε το ρύζι, το μαϊντανό και το αλατοπίπερο, ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Όταν παγώσει λίγο, ρίχνουμε το αυγό χτυπημένο και ανακατεύουμε.
Βάζουμε τη μπόλια σ᾿ ένα κατσαρολάκι με χλιαρό νερό, (όχι καυτό γιατί θα διαλύσει) και την αφήνουμε να μαλακώσει, για να μπορούμε να την ανοίξουμε.
Όταν μαλακώσει, την απλώνουμε στο πάγκο της κουζίνας και την κόβουμε σε μεγάλα, τετράγωνα κομμάτια 5-6 εκ το καθένα.
Παίρνουμε ένα μικρό μπολάκι ή μια κουτάλα της σούπας και βάζουμε μέσα σε κάθε τετράγωνο της μπόλιας (πρέπει να περισσεύει απ’ το χείλος για να καλύψουμε όλο τον τζιγεροσαρμά).
Γεμίζουμε το μπολάκι ή την κουτάλα με γέμιση και γυρίζουμε προς τα μέσα την μπόλια που περισσεύει, κλείνοντας την καλά.
Αναποδογυρίζουμε το τζιγεροσαρμά σε ταψί με την ένωση προς τα κάτω.
Περιχύνουμε με το λάδι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, τελευταία σκάλα, για 1½ ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει.